“Puc dir el que penso?”
costos · El petit comerç i els propietaris de restaurants i bars decideixen assumir l'increment de l'IVA per por a la competència desolació · Els consumidors es mostren impotents davant l'augment de l'impost i es manifesten incapaços de retallar més les despeses unanimitat · Tothom creu que la mesura acabarà d'enfonsar el consum
Francisco Ávila s'enfurismava ahir davant la nostra pregunta sobre l'increment de l'IVA en el seu primer dia d'aplicació. Al costat d'una màquina expenedora de targetes, al metro, Ávila ens demana: “De veritat puc dir el que penso? Doncs que és una m... de les grans! Tot ha pujat molt i a mi m'han rebaixat un 8% el sou”. Ávila, treballador de la construcció, no acaba d'entendre per què han de ser els treballadors els que han de pagar els errors del món financer. Es mira la targeta i la pantalla de la màquina amb el nou preu. “Arribarà un moment que ens faran pagar per treballar”. I marxa cap a la feina.
El sentiment d'indignació el compartien ahir consumidors i comerciants. Uns, per haver d'assumir l'increment de l'IVA pagant més cars els productes o els serveis i, els altres, per haver de decidir quan i com repercuteixen l'augment en els preus. “Jo ni m'ho puc plantejar”, afirma Manel Navarro, propietari del restaurant Aitor, del carrer Sardenya de Barcelona. “Des del 2007, he baixat gairebé un 40% la facturació i si apujo els preus per l'IVA, els clients marxaran a llocs on facin menús més barats”. Per fer front a la competència, Navarro ha decidit assumir l'increment de l'IVA en l'apartat de costos del seu negoci. “Quan l'economia es recuperi, ja veurem el que fem”.
A Joan Lima, metge, l'amoïna la despesa de l'administració. “Es gasten molts diners en coses inútils”, apunta. Per ell, abans d'augmentar l'IVA s'haurien d'haver pres altres mesures, com ara que “la mateixa administració es retallés encara més les despeses”. Tampoc no entén per què el preu del barril de petroli baixa però el preu de la benzina sempre puja. “Aquesta mesura encara farà baixar més el consum”. En això també hi estava d'acord en Navarro, de l'Aitor, i la Maria Teresa Lloret, mestressa de la sabateria infantil Xagrí, de l'avinguda Gaudí. “Ara ja es compra molt menys que abans de la crisi, tot i que als nens els creixen els peus igual, però l'increment de l'IVA encara reduirà més el consum”. Lloret explica com s'han hagut d'ajustar preus durant aquests anys i com de difícil és pagar al comptat les comandes. “Al petit comerciant cada vegada l'enfonsen més”, es lamenta. No augmentaran els preus fins que ho puguin assumir perquè “ara, tot i les rebaixes, ja ho tenim molt difícil per vendre”.
Han estat, diuen, les rebaixes les que han emmascarat l'augment de l'IVA i en el sector de la roba pot emmascarar-lo encara més “perquè nosaltres ja tenim les comandes fetes i els números calculats per a la temporada tardor-hivern i, per tant, no augmentarem els preus fins d'aquí un any, però ho haurem de fer”, explica Lluís Bonet, de la botiga de roba Olivella, del carrer Provença. Tot i que l'augment serà de cèntims, “psicològicament frenarà més el consum”, avisava.
I els consumidors ho veien ahir molt negre. María José Rosell no sap “d'on retallaré més les despeses; encara es gastarà menys”. De la mateixa opinió és en Ricardo Gutiérrez, un jove que encara viu amb la família però que ja s'ha estrenat en els nous preus: “Ja he hagut de pagar la benzina i els peatges més cars”. Molt resignat es mostrava Josep Campanales: “Sóc jubilat i, mal que els pesi, ja no em poden retallar més. Tinc una pensió de poc més de 500 euros i de moment som la meva dona i jo, però potser hauré d'acollir algun fill que no pot pagar el pis”. Ofec era ahir la sensació general al carrer.