Els pagesos del Pla de l'Estany volen un pla director menys proteccionista

Tres quartes parts del territori del Pla de l'Estany estarà afectada per algun tipus de protecció que restringirà les activitats agrícoles i ramaderes si prospera el projecte de pla director urbanístic (PDU) de la comarca. Aquest panorama preocupa molt al sector, segons es desprèn dels comentaris que es van sentir en la xerrada informativa sobre el PDU que va tenir lloc ahir a la nit a Fontcoberta, organitzada per Unió de Pagesos. La tècnica d'aquest sindicat a la comarca, Carme Rosset, va alertar que en el document s'acumulen els espais d'interès natural, els espais d'interès de connectivitat, les zones de vulnerabilitat i el mapa d'afectacions hidrològiques –entre altres normatives– i que tot plegat deixa molt poc marge de maniobra per a la supervivència de les explotacions agrícoles i ramaderes. «Aquest PDU pretén que el Pla de l'Estany ofereixi una imatge bucòlica, que faci bona olor, com una foto de calendari», va lamentar. A la trobada es va posar de manifest l'aparent contradicció entre un estudi inclòs en el mateix PDU, en què es remarca la qualitat de les terres del pla de la Banyeta i el pla de Sords, i el fet que precisament en aquesta àrea s'hi prevegi un espai industrial. La representant sindical va fer una crida perquè els pagesos i els ramaders es mobilitzin contra el PDU tot presentant-hi al·legacions. El document estarà en exposició pública fins a mitjan d'abril.

Aconseguir cobrar

Per altra banda, Unió de Pagesos manté que el sacrifici de xais i cabres en les explotacions afectades per la malaltia d'origen desconegut és l'únic sistema que hi ha perquè els propietaris puguin cobrar una indemnització que permetrà adquirir un altre ramat. El coordinador nacional d'Unió de Pagesos, Joan Caball, va recordar que els protocols sanitaris diuen que quan una explotació està afectada s'ha de deixar buida i sanejar-la. Els propietaris d'explotacions on hi hagut baixes de més del 50% del ramat poden demanar al Govern que tiri endavant l'anomenat «buit sanitari», tot i que s'està intentant que el percentatge baixi. Caball va destacar que encara no hi ha cap resultat sobre l'origen de la mortaldat dels animals, tot i que va tornar a incidir en la coincidència dels fets amb la vacunació que es va portar a terme.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.