Economia

El govern vol que el centre de la Ràpita lidere la recerca aqüícola mundial

Comencen les obres d'ampliació de les instal·lacions de l'IRTA, valorades en 6,5 milions d'euros

«En un moment en què les empreses deslocalitzen la seua producció, l'aqüicultura és una gran oportunitat de futur per a les Terres de l'Ebre», va manifestar ahir el conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, durant l'acte de col·locació de la primera pedra de les obres d'ampliació del centre aqüícola de la Ràpita. Llena va destacar que aquest és un sector molt desconegut i per tant ple d'oportunitats. En la mateixa línia es va pronunciar el director general de l'IRTA, Josep Maria Monfort, que va destacar que a Catalunya «estem a la cresta de l'onada internacional pel que fa a desenvolupament aqüícola» i que ara «cal preparar-nos per a l'esclat del sector». En aquest sentit, Monfort va assenyalar que el centre d'aqüicultura de la Ràpita, que funciona des dels anys vuitanta, ha de liderar la recerca mundial en aqüicultura.

Un pas important per aconseguir-ho és el projecte d'ampliació d'aquest centre, on des de fa uns anys també s'ha integrat la Unitat d'Ecosistemes Aquàtics, i on actualment treballen un centenar de persones. Aquesta xifra es podria incrementar en uns 40 investigadors més quan entren en funcionament les noves instal·lacions. Les obres, que està previst que estiguen acabades d'aquí un a any i mig, consistiran a grans trets a construir tres edificis: un de quarantena per rebre els animals, de 500 metres quadrats; un vivàrium de 1.000 metres quadrats, que s'afegirà al que ja hi ha, i un viver llavorer de bivalves, de 500 metres quadrats més.

L'activitat d'aquest centre, l'únic que té l'IRTA que treballa el medi aquàtic, se centra en el seguiment de la qualitat de les aigües de les badies del delta de l'Ebre i en els cultius experimentals. Així, entre altres, tenen un projecte d'engreix de pop, un de cria de llenguado, i fan proves per produir llavors de cloïssa o ostra plana.

Conveni per combatre la plaga del musclo zebrat

El conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, també va signar ahir un conveni de col·laboració amb el director general d'Energia Nuclear d'Endesa, Alfonso Arias; el director general de l'Associació Nuclear Ascó-Vandellós II, José Maria Grávalos, i el director de Centre Tecnològic de Flix, José Manuel Prado, per combatre la plaga del musclo zebrat, que afecta molt especialment les xarxes de reg de la Ribera d'Ebre. Arran d'aquest conveni, Endesa i ANAV es comprometen a aportar 100.000 euros respectivament per continuar estudiant quins són els mètodes més efectius per pal·liar els efectes del musclo zebrat. «De mètodes per controlar la plaga n'hi ha diversos, l'aigua oxigenada, el lleixiu o fins i tot provocar avingudes d'aigua, però cal avançar més», va dir Llena.

Planter de llocs de treball

El Departament d'Agricultura assegura que amb les noves instal·lacions el centre d'aqüicultura de la Ràpita es pot convertir en el primer generador de llocs de treball estables i de qualitat de la comarca, ja que s'està afavorint directa i indirectament el desenvolupament d'una regió eminentment aqüícola i pesquera. Tot plegat va lligat al futur clúster d'aqüicultura de Catalunya que tindrà la seu a la Ràpita i per al qual govern (els departaments d'Agricultura i Innovació) i empreses estan dissenyant un pla de dinamització que es posarà en marxa el mes de setembre. Es calcula que el sector creix anualment un 30% i actualment a tot el país hi ha unes 50 empreses d'aquest sector –la majoria a les Terres de l'Ebre– que tenen una facturació de 400 milions d'euros anuals i donen feina a un miler de treballadors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

Els viatgers del metro de Barcelona s’enfilen un 4,8% al juny

Barcelona
economia

Els empresaris del Vallès Oriental adverteixen de la manca de professionals a mitjà termini

Granollers
ECONOMIA

El Barcelona Deep Tech Summit preveu doblar el nombre d’assistents

Barcelona

Destinaran 23.000 euros per ajudar a joves estudiants i esportistes

figueres
economia

Campanya per atraure turisme nòrdic fora de temporada

tossa de mar
economia

Inici de la collita de poma gala: peces més petites per les gelades de l’abril però més producció

Bell-lloc d’Urgell
economia

Creix el lloguer de piscines particulars per hores a Catalunya

Mataró
economia

Denuncien que han d’atendre 11 persones que treballaven a més de 40 graus

Cambrils
SERVEIS

Personal de neteja i administratius, els més buscats als Serveis Locals d’Ocupació de Barcelona

Barcelona