Dones que es donen suport
Posen en marxa a Ripoll una comunitat de suport mutu de dones emprenedores oberta a les comarques veïnes
Emprenedona oferirà a les sòcies formació, serveis compartits i trobades per estrènyer vincles
Dues empresàries han creat a Ripoll Emprenedona , una comunitat de dones emprenedores de suport mutu que vol potenciar els negocis entre dones i crear un lobby que té per objectiu reivindicar el paper de la dona en un àmbit dominat pels homes. L’entitat s’ha posat en marxa en una comarca de muntanya, on les emprenedores no tenen les mateixes oportunitats que en d’altres àrees més metropolitanes. De fet, és en aquest territori on s’accentua la realitat present a tot el país d’empreses creades per homes, que, quan es jubilen, passen el relleu al seus fills homes i que, per contra, les seves filles solen acabar treballant a la secció administrativa de la mateixa empresa i el model es replica. Les dues creadores d’Emprenedona relativitzen, però, aquest handicap territorial i asseguren que la seva comunitat d’emprenedores és oberta a totes les dones que tenen un projecte. No en va són favorables a incorporar emprenedores de les comarques veïnes, sobretot de la Garrotxa, Cerdanya i d’Osona.
Laura Prat (Ripoll, 1991), una de les fundadores d’Emprenedona, organitzadora d’esdeveniments i creadora d’Events By Lau, té l’experiència d’haver format part d’entitats de suport a l’emprenedoria i es va adonar de la necessitat de crear una comunitat i xarxa de dones en aquest àmbit. “Costa molt fer negocis entre dones i homes, no en tots els sectors es donen bones sinergies”, afirma Prat. I hi afegeix: “Quan proposes, és més difícil agafar un vincle de confiança.” Lara Andrés (Barcelona 1984), també fundadora de l’entitat, experta amb màrqueting digital i fundadora d’Ambpaciència, ha detallat que, quan alguna persona posa en marxa un negoci, se sent sola i, moltes vegades, no pot compartir la seva experiència amb algú que ha passat per la mateixa situació. Emprenedona ja integra una vintena d’emprenedores de sectors tan diversos com la fotografia, el màrqueting, la farmàcia, la notaria, l’hostaleria, la venda de fruita, l’esport i la salut, el disseny, la fisioteràpia, l’artístic, el coaching... Esperen ser moltes més ara quan tanquin el primer període d’inscripció –s’ha de fer al seu web–, diumenge vinent. No tornaran a obrir les inscripcions fins al març de l’any vinent per afavorir la creació de vincles de confiança. Entre altres coses, la nova entitat oferirà càpsules de formació mensuals, sopars i trobades de primavera, estiu i Nadal per estrènyer vincles, formalització de convenis interns amb avantatges entre sòcies, etc.
L’emprenedoria femenina, doncs, enceta un camí que reforça la seva activitat i contribueix a l’empoderament de les dones.