Milloren les perspectives econòmiques per a l’Estat espanyol, amb vacunes
L’OCDE preveu per enguany un creixement del 5,7%, però alerta del baix nivell de vacunació estatal, un 10%
Reclama que s’activi el pla de rescat europeu
L’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) va millorar ahir les perspectives de creixement de l’economia mundial, i també de l’espanyola per enguany i per al 2022. El renovat optimisme, que incrementa notablement les bones perspectives de la darrera previsió del desembre passat, rau en l’aixecament de restriccions als moviments dictats arran de la Covid pels diferents governs. Malgrat això, l’OCDE adverteix que cal accelerar el ritme de vacunació a l’Estat espanyol, on tan sols s’ha vacunat el 10% de la població, en comparació amb el 30% del Regne Unit, el 20% dels EUA i el 90% d’Israel. L’economista en cap de l’OCDE, Laurence Boone, afirma: “La millor política econòmica actual és vacunar més i més de pressa. Si estem en guerra amb el virus, hem de donar-nos els mitjans per fer la guerra, per produir i distribuir la vacuna.”
Per enguany, l’OCDE espera un creixement del producte interior brut (PIB) del 5,6% a escala mundial. Un punt més que l’any passat. Per a l’Estat espanyol, se’n preveu un creixement del 5,7%, set dècimes més que al desembre. Pel 2022, la progressió econòmica continuaria a l’Estat, encara que a un ritme menor, del 4,8%. Aquesta revisió a l’alça de les perspectives per a l’Estat estan entre les millors de les principals economies mundials. Laurence Boone explica que és perquè “hi ha hagut menys restriccions a la mobilitat i s’hi ha portat millor la situació sanitària”. Tot i això, és menor que el 7,2% que el govern espanyol va fer servir a l’octubre per a elaborar el pressupost estatal.
Per a resta de la zona euro, la revisió a l’alça és més tímida, del 3,9% (un 3,6% al desembre), després d’haver caigut un 6,8% en conjunt el 2020. La dimensió del pla de rescat europeu és adequada, 750.000 milions, tot i estar molt allunyada dels quasi tres bilions de dòlars dels dos paquets dels Estats Units. L’Estat espanyol és el segon màxim beneficiari absolut d’aquests fons, després d’Itàlia, i l’OCDE insta que s’activin immediatament.