Marc Realp
Director general de l’Autoritat Catalana de la Competència (ACCO)
“Preocupa la concentració que es pot produir en alguns sectors com l’hoteler”
Estem investigant empreses que durant la pandèmia s’han coordinat per no abaixar preus
La covid ha deixat en evidència el vet a comprar en línia medicaments amb recepta
No es pot prioritzar el productor local en les compres públiques per protegir-lo
Twitter és un canal de denúncia anònima que realment ens està ajudant molt
Com ha orientat l’ACCO l’activitat durant la pandèmia?
Quan va esclatar tot, vam reforçar el nostre rol de vigilància del mercat. Supervisant, d’una banda, que no hi haguessin actuacions coordinades entre els operadors privats i, d’una altra, que les regulacions que pogués adoptar l’administració pública fossin tan poc restrictives de la competència com fos possible.
I què heu observat?
Inicialment, ens van arribar moltes queixes sobre l’augment sobtat de preus d’alguns productes (mascaretes hidrogels, bitllets d’avions, serveis funeraris, etc.). Temes més relacionats amb un desajustament entre oferta i demanda que no amb un comportament anticompetitiu. I pel que fa a administracions, sí que vam observar com el confinament deixava en evidència les limitacions que imposen algunes regulacions sobre les quals l’ACCO ja s’havia anat queixant. Un exemple molt clar és la venda en línia de medicaments amb recepta. Vam fer un posicionament molt crític sobre el fet que, en una situació de confinament, tenim una regulació que obliga el consumidor a anar a la farmàcia.
I com ha evolucionat el mercat amb el pas dels mesos?
Doncs avui dia hem començat a investigar alguns sectors per suposades actuacions coordinades. Veiem estrany que en sectors en què hi ha hagut una baixada de la demanda i seria esperable una reducció del preu, això no estigui passant.O que en sectors en què la pandèmia ha suposat un augment de costos de producció, els operadors s’estiguin coordinant per traslladar aquest increment al consumidor.
Heu detectat abusos en la contractació pública arran del decret que permetia les compres sense concurs?
El que van fer la Generalitat i el govern de l’Estat és dotar de més empara legal una excepcionalitat que ja es preveu en la llei de contractes del sector públic per vies d’emergència. És difícil detectar abusos que siguin sancionables, perquè hi ha una cobertura legal, però sí que hem posat de relleu els riscos per a l’erari públic que comporten aquestes actuacions i vam ser crítics a l’hora d’entendre que l’abast i la temporalitat d’aquesta excepcionalitat anava més enllà d’allò que, a priori, era raonable.
El que s’ha vist és que per a determinats productes bàsics estem molt exposats pel fet de no tenir productors locals.
És cert, però una cosa bona de la pandèmia és que ha posat de relleu l’enorme capacitat d’innovació i de transformació tecnològica d’alguns sectors. Hem de veure com ho consolidem.
La contractació pública no hauria de protegir aquesta innovació local?
És un repte estratègic de país veure com consolidem aquesta innovació, però en un mercat lliure com el nostre en cap cas es pot prioritzar el productor local en les compres públiques de béns i serveis per protegir-lo.
Però tampoc no s’hauria de basar només en el preu, que ens posa en mans dels productors asiàtics.
La compra pública s’ha de basar en la millor relació qualitat-preu, perquè estem parlant dels diners de tots els contribuents. Ara bé, hi ha productors locals que tenen arguments de sostenibilitat dels seus productes que s’haurien de tenir en compte.
Quines conseqüències d’aquesta pandèmia amoïnen l’ACCO?
Ens preocupa la concentració empresarial en determinats sectors que hi podria haver en els pròxims anys; en el sector hoteler, per exemple, és molt clar, perquè a llarga portarà una reducció de la competència. I està passant en molts altres sectors. I aquí l’ACCO no té totes les eines que ens agradaria per avaluar l’impacte d’aquestes concentracions a Catalunya. Tenim unes competències reconegudes en l’estatut, però que no estan articulades pel que fa a la llei estatal i ara mateix qui ho pot fer és la CNMC.
Es poden fer denúncies anònimes?
Al nostre web tenim un canal de col·laboració que permet a qualsevol persona fer-nos arribar qualsevol situació que vulgui de manera anònima. També tenim molta comunicació anònima a través de Twitter, una xarxa social que realment ens ha servit molt.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.