Economia

Repensar el turisme, la clau de la represa

Un informe de Pimec i el Col·legi d’Economistes proposa redefinir el sector

Exhorten l’administració i els agents socials a presentar projectes conjunts als fons europeus

El turisme català s’ha de reorientar i trencar amb els esquemes que han fet que la crisi sanitària l’hagi colpejat de forma tan intensa. Alhora, administracions, empreses i agents socials s’han de posar d’acord i presentar projectes ambiciosos i viables per obtenir fons europeus de recuperació per tal de redreçar el sector.

Així ho determina un informe elaborat pel GEREC (Grup d’Experts per a la Reactivació de l’Economia Catalana), presentat ahir a la seu de Pimec i elaborat en col·laboració amb el Col·legi d’Economistes. Es tracta del segon document del GEREC, titulat Els fons europeus, una oportunitat per al turisme a Catalunya, i defensa l’accés als fons com una gran oportunitat per al sector.

Segons Ángel Díaz, membre del GEREC i president d’Advancer Leisure Services, el turisme ha funcionat fins ara amb un model quantitatiu, valorant indicadors com el nombre de visitants, les pernoctacions o la despesa, i això ha contribuït a la percepció que és “una activitat de baix valor afegit”. Per aquest motiu els experts del GEREC proposen un “canvi conceptual”, pensant en el que defineixen com “economia del visitant”, amb un marc de referència més ampli i introduint-hi altres indicadors, relacionats, entre altres, amb l’impacte fiscal, l’afectació als ciutadans residents o la creació d’ocupació juvenil, i amb la mirada posada en la qualitat dels turistes, més enllà de si són vacacionals, de negocis, estudiants, etc. “Hem de triar quina és l’oferta que volem presentar al mercat, i també quin tipus de visitant volem que vingui, que ens ajudi a consolidar els nostres atributs i el nostre atractiu turístic, amb la publicitat i les promocions adients”, va insistir Díaz. El document també suggereix fomentar aliances entre els diferents subsectors turístics per reforçar la competitivitat.

“Cal governança i noves estructures de gestió”, així com “el foment de l’atractiu de forma estratègica”, va indicar Díaz, que, al marge de les actuacions amb perspectiva, a curt termini també va proposar mesures a diferents nivells, des del sanitari, amb les campanyes de vacunació, els ajustaments de les estructures empresarials, per exemple amb els ERTO, i també l’enfortiment financer dels balanços de les empreses, amb quitances i renegociacions dels crèdits.

Actius “irrenunciables”

Per Oriol Amat, degà del Col·legi d’Economistes, convé remarcar la rellevància del turisme i, tot i que “sovint ha estat menyspreat”, Catalunya compta amb unes condicions “irrenunciables” que permeten treure’n profit i valor afegit, a més del fet que “no podem deixar caure cap lloc de treball en aquest sector, que té fortaleses, però també reptes importants”.

Al seu torn, el president de Pimec, Antoni Cañete, va recordar que la crisi sanitària està posant en evidència la importància i l’impacte del turisme en l’economia. “O el rescatem o el perdem”, va alertar Cañete, que va anunciar que la patronal ja ha enviat una carta a la UE explicant-hi la necessitat d’ajuts directes i de quitances creditícies i comparant l’emergència del sector amb la del financer.

Conflicte laboral a Bosch i pla de baixes a Naturgy

Els 336 treballadors de Bosch a la planta de Lliçà d’Amunt (Vallès Oriental) iniciaran una vaga total indefinida a partir del dia 6 d’abril. Així ho va acordar ahir el comitè d’empresa després d’una trobada amb els comitès de les altres plantes que el grup té a a Castellet i la Gornal (Alt Penedès) i a Madrid. Els portaveus laborals de la factoria vallesana han demanat a la resta de centres que s’uneixin a la protesta per fer la “màxima pressió” i evitar el tancament anunciat al mes de febrer. Bosch té la intenció de tancar Lliçà a final de juny, però els sindicats exigeixen un pla industrial que permeti mantenir l’activitat.

D’altra banda, Naturgy acaba d’engegar un pla de baixes voluntàries que afectarà un miler de persones arreu de l’Estat. Fonts de la multinacional energètica van assegurar que el pla està en la seva fase inicial, i van insistir que les desvinculacions de personal seran voluntàries i pactades.

“La voluntat de Naturgy sempre ha estat la negociació amb la plantilla, i ha estat i està en tot moment disposada al diàleg i col·laboració amb la representació sindical”, van subratllar les mateixes fonts, que van justificar el pla de baixes per l’evolució del sector energètic i per criteris d’eficiència i digitalització de la companyia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.