JARC i COAG denuncien que els ramaders lactis van perdre 1.350 euros al mes durant el període 20218-2020
Les organitzacions agràries reclamen inspeccionar tots els contractes en vigor entre indústries i productors
JARC i COAG denuncien que els ramaders lactis van perdre 1.350 euros al mes de mitjana en el període 2018-2020. Assenyalen que l’estudi de la cadena de valor de la llet líquida de l’Observatori de la Cadena Alimentària avala les seves denúncies.
Aquesta situació ha portat al tancament de 2.270 explotacions lleteres a l’Estat en aquests tres anys. JARC i COAG insten l’Agència d’Informació i Control Alimentaris (AICA) a inspeccionar d’ofici tots els contractes en vigor entre indústries i ramaders. Recorden que la Llei de Cadena Alimentària obliga a signar contractes amb preus per sobre de costos i, per això, reclamen que es tingui en compte l’espiral alcista de les matèries primeres bàsiques per a l’alimentació animal (+26% en últim any).
JARC i COAG celebren la publicació de l’estudi de l’Observatori perquè suposa “un pas endavant important per aconseguir una major transparència entre el camp i la taula” i permet als diferents agents de la cadena “caminar junts cap a la sostenibilitat econòmica de l’activitat ramadera”, ha subratllat Andoni García, responsable de Cadena Alimentària de COAG.
Les dades de l’estudi oficial avalen les reiterades denúncies efectuades per JARC i COAG en els últims tres anys. Els costos de producció d’un litre de llet s’eleven a 0,35 euros/litre, mentre que en el període 2018-2020 els ramaders van percebre un preu mitjà de 0,32 euros/litre. D’aquesta manera, segons els càlculs de COAG, una explotació mitjana va haver de suportar unes pèrdues mensuals d’entre 1.231 i 1.464 euros durant aquest període.
Segons les organitzacions agràries, això va portar al tancament de 2.270 explotacions a l’estat espanyol per falta de rendibilitat. Actualment queden 11.900 ramaders i a Catalunya hi ha 436 granges actives. “A aquest ritme, en deu anys ens quedarem sense petites i mitjanes explotacions”, afirma García. Per això, reclama als governants “un pla de xoc urgent que ajudi al manteniment de les petites i mitjanes explotacions làcties, estratègiques per garantir la seguretat alimentària i el desenvolupament econòmic i social de grans àrees rurals, en la majoria dels casos en risc de despoblament”.
“La dignitat dels ramaders passa per la rendibilitat de la seva activitat no per campanyes de màrqueting d’indústries i cadenes de distribució amb ramaders somrients en prats bucòlics i verds”, assenyalen des de JARC i COAG. En aquest sentit, des d’ambdues organitzacions agràries demanem “responsabilitat, respecte i el compliment de la llei”.