La DO Empordà espera una collita de gran qualitat
Les poques pluges registrades han minvat el creixement del gra i tindrà una producció semblant o una mica inferior a l’habitual
La verema ha començat amb les varietats primerenques
Els cellers de la DO Empordà han iniciat la verema, que tindrà una producció al voltant de la mitjana –uns 8,6 milions de quilos– “o una mica inferior a l’habitual”. Els ceps estan carregats d’un gran nombre de raïms, però les poques pluges registrades han minvat el seu creixement i el gra és més petit de l’habitual. Això sí, aquest any s’espera una collita de gran qualitat.
La verema ha començat aquests darrers dies amb les varietats més primerenques, com ara el moscat de gra petit i alguna varietat blanca i negra per a l’elaboració de vins escumosos. El gruix de la producció –garnatxes i carinyenes– es collirà entre la setmana vinent i el setembre. Es preveu que la campanya s’acabi a principis d’octubre.
Manca de precipitacions
El president de la comissió tècnica del Consell Regulador de la DO Empordà, Toni Roig, va explicar ahir, en el decurs de la presentació de la campanya als mitjans de comunicació, que després d’una tardor plujosa la manca de precipitacions ha estat una constant tant a l’hivern com a la primavera. Aquesta situació s’ha agreujat encara més durant l’estiu, amb un dels nivells de precipitacions més baixos de la darrera dècada. L’afectació ha estat desigual en funció de les zones. De fet, les pluges registrades a principis d’agost al Baix Empordà van ajudar a minimitzar l’estrès hídric que han patit les vinyes al llarg de l’estiu i han contribuït a millorar el creixement dels raïms en aquesta zona. Les vinyes que disposen de reg, que són mínimes, també han pogut minimitzar els efectes de la sequera.
Avui dia, l’estat de les vinyes és excel·lent i el fruit està molt sa. A diferència de l’any passat, la campanya s’ha caracteritzat per la manca de problemes sanitaris a les vinyes. Les temperatures moderades durant el dia i les baixes temperatures a les nits de les últimes setmanes són ideals per a la bona maduresa del fruit, amb òptims nivells de graduació i acidesa. Aquest fet permet ser molt optimista respecte a les bones aptituds enològiques del raïm i s’espera una collita de gran qualitat. “Serà un vi de gran qualitat perquè els raïms que es cullin aquesta verema seran molt concentrats”, va dir Roig. El resultat final, però, dependrà de les condicions meteorològiques de les setmanes vinents, que marcaran l’evolució de la maduració del raïm i determinaran el volum final de la verema del 2021.
A la presentació d’ahir també hi va assistir un dels productors, Simó Casanovas, gerent de la cooperativa Empordàlia, que va voler precisar també que des del maig “no ha plogut” i això ha fet que la maduració de les vinyes no hagi estat suficient per desenvolupar els raïms amb un calibre normal.
LES XIFRES
Els senglars fan avançar la verema
L’acció dels senglars és un dels principals maldecaps dels productors empordanesos. Alguns viticultors s’han vist obligats a avançar la verema per evitar quedar-se sense collita a causa de les destrosses que provoquen aquests animals també a les vinyes. “Hi ha productors que han vist perillar tota la collita després de les incursions d’aquests animals a les vinyes”, va explicar Roig. El celler Empordàlia n’és un exemple. El gerent, Simó Casanovas, va explicar que ells han optat per collir abans els raïms que tenen plantats a la zona de l’Albera i Llers perquè els senglars haurien destrossat “la meitat” de la producció.
És per això que cada any hi ha més productors que instal·len sistemes per evitar l’entrada del senglar a les seves terres, però aquesta mesura representa una inversió important que molts viticultors no poden afrontar. Però és que instal·lant aquests sistemes elèctrics, segons Roig, no s’acaba de solucionar el problema perquè “els senglars marxen d’un camp per instal·lar-se al del costat”.
Roig va afirmar que aquest és un problema que cada any “va a més” pel creixement descontrolat de la població de senglars. Per això ha demanat a les administracions que s’impliquin en la resolució d’aquest problema, conjuntament amb els viticultors i els caçadors de la zona. També va avançar que aquest problema es podria repetir aviat amb els cabirols, una espècie d’animals que està creixent exponencialment en els últims anys.