Economia

CCOO, UGT i CEOE rebutgen la proposta dels ERTO permanents

Els sindicats temen que siguin “l’avantsala dels acomiadaments”

La patronal considera que la mesura és “intervencionista”

Els sindicats i la patronal han rebutjat la proposta dels nous expedients de regulació d’ocupació temporals (ERTO) permanents que el govern espanyol ha posat sobre la mesa de negociació de la reforma del mercat laboral espanyol, i que passarien a anomenar-se Mecanisme RED de Flexibilització i Estabilització.

La UGT ha lamentat que el nou mecanisme no inclogui un “compromís clar de manteniment de l’ocupació” com sí que ho feien els ERTO Covid, que obligaven a retornar les cotitzacions exonerades dels treballadors en cas d’acomiadar algú en un període de sis mesos. “No compartim que es pretenguin regular situacions estructurals amb mecanismes conjunturals”, apunta el sindicat.

A més, l’organització rebutja “qualsevol intent d’introduir, encara que sigui tímidament, la motxilla austríaca”, que entenen que “abarateix l’acomiadament”. “Ens oposem que això pugui ser l’avantsala de l’acomiadament”, han insistit. Un altre aspecte que critiquen de la proposta és la poca presència dels sindicats en la cogovernança.

De la seva banda, CCOO ha apel·lat a respectar els compromisos adquirits fins ara en gairebé vuit mesos de negociació i centrar-se en tancar les matèries pendents a la mesa. CCOO no entén quin és l’objectiu de la proposta –de gran complexitat– “en la que s’introdueixen matèries que no tenen res a veure amb l’objectiu de la negociació”.

El text que el govern espanyol ha enviat als agents socials i econòmics “genera moltes incerteses” al sindicat que dirigeix Unai Sordo, que s’ha trobat amb “poca o nul·la concreció” per part del govern espanyol a l’hora d’aclarir i detallar les nombroses propostes llançades. A banda de criticar la “permanent filtració de documents”, CCOO afegeix que aquestes qüestions necessiten un procés més dilatat en el temps, “poc compatible amb la urgència” de la mesa, que fins ara s’ha centrat en l’estabilitat de l’ocupació, frenar la temporalitat, l’enfortiment de la negociació col·lectiva o mesures de flexibilitat interna negociada, entre altres.

Tot dos sindicats han denunciat que aquest gir del govern espanyol ha servit per “alentir” el procés de negociació, que hauria de derogar la reforma laboral del PP abans de finals d’any.

També s’ha oposat a la proposta –per motius diferents– la CEOE. En declaracions als mitjans al V acte empresarial pel Corredor Mediterrani, el president de la patronal, Antonio Garamenti ha dit que el govern espanyol “no va en la bona direcció”, ja que introdueix “més burocràcia i costos” per les empreses. “Està ple d’intervencionisme i no deixa espai a les empreses precisament per al que demana Europa, que és la flexiseguretat pels treballadors i flexibilitat perquè les empreses es puguin adaptar”, ha afirmat.

El dirigent de la patronal ha recordat que els ERTO estan en funcionament des dels anys 80 i han demostrat, segons ell, que són “eficients” gràcies “a la millora que es va fer el 2012”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.