Economia

Reserves de fins al 95% pel pont de la Puríssima al Pirineu

Ara hi ha quatre de les cinc estacions obertes i dissabte s’hi afegirà Vall de Núria

Ja hi ha un 80% de les instal·lacions operatives, amb més de 200 quilòmetres de pistes

El temps acompanya i pronostiquen una bona campanya

El Pirineu gironí vorejarà la plena ocupació pel pont de la Puríssima, entre el 3 i el 8 de desembre. Quatre de les cinc estacions d’esquí gironines tenen ja un 80% de les instal·lacions operatives –aquest dissabte obrirà la de Vall de Núria– i presenten aquest any més de 200 quilòmetres de pistes –356 pistes senyalitzades de nivells diversos– i equipaments de primer nivell.

El vicepresident segon de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, va reconèixer ahir, en la presentació de la temporada d’hivern 2021/2022 del Pirineu de Girona organitzada pel Patronat de Turisme Costa Brava Girona, que les informacions de la pandèmia estan paralitzant les reserves aquests dies, que pel pont ja són d’entre el 90 i el 95%, i en alguns casos per les festes nadalenques arriben al 70%. Piñeira també va remarcar que les diverses destinacions que hi ha dins el Pirineu gironí són “segures” i que el sector turístic s’ha esforçat per adaptar-se a la situació sanitària. També va destacar que les condicions meteorològiques estan acompanyant, amb la qual cosa pronostica una bona campanya.

Per la seva banda, el director de la divisió de turisme i muntanya de FGC, Toni Sanmartí, va recordar que tot plegat es produeix després que l’hivern passat les estacions es quedessin a una quarta part dels ingressos del 2019.

Pel que fa a les novetats, Sanmartí va comentar, entre altres, el projecte de sostenibilitat que s’està duent a terme a l’estació de Vall de Núria i que es completarà l’any que ve. Així, va detallar que l’objectiu és que tota la mobilitat i qualsevol element amb motor sigui elèctric i deixar les pistes a “gasoil zero”, tenint en compte que l’accés es fa amb el tren cremallera. En aquest sentit, va recordar que l’edifici del complex s’escalfa amb energia geotèrmica i que, amb tot plegat, es vol disminuir la petjada de carboni “al màxim possible”. La responsable de relacions públiques de l’estació, Ruth Bober, va recordar que enguany fa 90 anys de l’entrada en funcionament del cremallera que dona accés a les pistes.

A Vallter 2000, preveuen obrir un 92% del seu domini esquiable durant el pont, amb una “qualitat de neu molt bona”, segons va dir la seva directora comercial, Carol Torres. Va destacar l’aposta que han fet per la digitalització, afavorint la compra per internet dels forfets, que permet un millor control dels accessos i de les àrees d’estacionament de vehicles.

La cap comercial i de màrqueting de La Molina, Marta Viver, va destacar els avenços en digitalització i la millora de la xarxa de producció de neu per fer-la més efectiva.

Per la seva banda, el responsable de comunicació de Masella va citar també el treball que s’està fent a l’estació en l’àmbit de la transformació digital i en el de la producció de neu. En aquest sentit, va detallar que l’objectiu és mirar de poder continuar oferint “la temporada més llarga dels Pirineus”. També va comentar que estrenen nova web i que aquesta permet no només adquirir els forfets, sinó també altres tipus de serveis complementaris.

Finalment, el director de l’estació de Guils Fontanera, Josep Martínez, va dir que després d’obrir la setmana passada els circuits per fer raquetes, dissabte estaran disponibles el 80% per practicar esquí de fons. Va destacar l’arribada de la fibra òptica al complex i va reconèixer que han d’avançar més en l’àmbit de la digitalització.

LES XIFRES

356
pistes
senyalitzades, de diversos nivells, tenen les estacions d’esquí de les comarques gironines.
911.572
pernoctacions
es van generar aquest estiu (juny, juliol i agost) al Pirineu de Girona, un 4,9% més que el 2019.

Recuperació de patrimoni i turisme

JOAN PUNTÍ

Prop d’una trentena d’experts francesos en patrimoni marítim estan debatent al llarg d’aquesta setmana a l’Escala al voltant de l’impacte de la recuperació del patrimoni marítim en el turisme. Les jornades, que van començar dilluns i s’allarguen fins demà, formen part del projecte Marina 4, subvencionat per la Unió Europea. Els treballs s’estan desenvolupant amb el Museu de l’Anxova i la Sal com a referència i han de servir per intercanviar experiències i per conèixer de primera mà la recuperació del patrimoni marítim de l’Escala com a motor de desenvolupament i com a punt de partida per debatre diferents enfocaments educatius, culturals i econòmics. Per a les jornades d’aquest any s’ha escollit el Museu de l’Anxova i de la Sal i la Festa de la Sal com a exemple de bones pràctiques de museus, després que la primera edició del projecte, el 2017, es fes al Museu de Cesenatico (Itàlia); la segona a la Factoria Albaola de Pasaia (País Basc), el 2018, i la tercera al Museu de Betina (Croàcia), el 2019.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.