Enoturisme
Aromes de la terra
Les Bodegues Torres promouen un Ecotour al centre de visites de l'Alt Penedès on expliquen les accions i investigacions sobre estalvi energètic i producció ecològica
Fa uns anys, Bodegues Torres es va adonar que hi havia un desfasament entre el grau de maduració de la pell del raïm i de la polpa i que això afectava el contingut de sucres i, per tant, els aromes de la vinya i del vi. Aquesta situació, que alguns especialistes atribueixen al canvi climàtic, va ser el toc d'alerta que va empènyer la prestigiosa bodega a encetar una nova línia d'investigació sobre els canvis de comportament de la vinya i les solucions que els elaboradors poden aplicar per garantir la qualitat del producte. La investigació forma part del prestigiós programa Demeter Cenit i analitza, en paral·lel, futures formes de conreu i la recuperació de varietats ancestrals que resisteixin millor el canvi.
Aquesta motivació juntament amb l'objectiu de respectar la terra ha suposat per a l'empresa una inversió constant en estalvi energètic i optimització de recursos. Torres s'ha marcat l'objectiu d'aconseguir reduir d'un 30% les emissions de CO2 en els pròxims deu anys i garantir els aromes propis de la terra.
Ara aquesta filosofia es pot viure en directe mitjançant unes visites guiades que Torres promou al centre de visites que té a Pacs del Penedès i que s'organitzen sota el nom d'Ecotour.
La visita comença amb una introducció sobre l'origen i el desenvolupament d'una de les empreses vitícoles més importants de Catalunya, seguida d'un resum sensorial de les etapes de la vinya. El passeig a peu condueix el visitant per un jardí de vinyes on es pot aproximar a les varietats pròpies del Penedès i als tipus de conreu de la vinya, segons les necessitats i els objectius. En aquesta part del passeig, els aromes propis de la terra acompanyen l'evolució de la vinya en funció de l'època de l'any.
A l'Ecotour, Bodegues Torres dóna a conèixer la política de respecte al medi ambient que se segueix des de l'empresa.
En aquest moment, la companyia disposa de 12.000 m² de plaques fotovoltaiques fixes i utilitza plaques solars per escalfar l'aigua amb la qual neteja les ampolles a la planta d'embotellament; participa en la promoció d'un parc eòlic per generar 2,8 MW d'energia (que equivalen al 60% del consum del celler) i té un llac artificial on recull l'aigua de pluja que després tractarà a la planta de depuració de què disposa. Torres ha instal·lat sistemes d'irrigació intel·ligents adequats a les necessitats de la vinya i ha optat per enjardinar els seus centres amb plantes de baixes necessitats hídriques. Una de les curiositats amb la qual es trobarà el visitant és un jardí que recorda les dunes de sorra blanca d'algunes platges mediterrànies. Aquest jardí peculiar serveix per salvar el celler que hi ha soterrat de l'escalfament provocat per les radiacions solars. El color blanc de la sorra fa rebotar la llum del sol i permet reduir l'ús d'energia per garantir la refrigeració del celler.
Totes aquestes mesures sumades a la incorporació de vehicles híbrids per als representants de l'empresa i la reducció d'un 17% del gramatge de les ampolles de vidre es converteixen en grans gestos quan es té en compte el volum de l'empresa, que té una plantilla de més de 1.200 treballadors i durant el 2009 va facturar més de 184 milions d'euros.