El sector de l'oli culpa el comerç del baix preu
Unió de Pagesos reclama inspeccions de la venda a pèrdua i de l'etiquetatge
El sector de l'oli viu per segon any consecutiu una forta crisi de preus que el porta a unes pèrdues de 800 euros per hectàrea. Així, segons un càlcul del sindicat Unió de Pagesos (UP), els preus de l'oli d'oliva verge extra han caigut un 35% en relació amb la mitjana de les campanyes que van del 2005 al 2008. En el cas de l'oli verge, el descens en els preus és d'un 32% i en el l'oli d'oliva refinat la caiguda és del 33% en el mateix període.
Davant d'aquesta situació, el sindicat agrari culpa directament la gran distribució: l'acusa de “controlar” gairebé el 90% de les vendes a l'Estat espanyol i diu que, per tant, és la que pressiona a la baixa els preus.
A més, segons UP, el 57% de l'oli d'oliva i el 44% del verge extra es venen sota marques blanques de les grans distribuïdores de l'alimentació. En aquest sentit, els productors no les tenen totes sobre la qualitat del producte que s'amaga sota aquestes marques i ja han denunciat diverses vegades que aquesta qualitat és al límit o és inferior a la que indica l'etiquetatge. Per UP, trobar un oli d'oliva verge o verge extra per sota del 4 euros el quilo ja seria un senyal que faria desconfiar de la qualitat de l'oli.
Per tant, UP reclama més controls de qualitat, de l'etiquetatge i de les vendes per sota de cost, demana que s'investigui si la distribució infringeix la llei per la seva posició dominant al mercat, que es faci més promoció i que s'adoptin mesures que ajudin a la fiscalitat dels productors d'oli.
Una producció anual d'unes 37.000 tones
Catalunya compta actualment amb més de 122.000 hectàrees de conreu de l'olivera, de les quals la gran majoria són de secà i no totes dedicades a fer oli. La producció d'oli d'oliva se situa en unes 37.000 tones anuals, de les quals la majoria són oli verge i oli verge extra, les varietats més apreciades al mercat.
Les comarques de la demarcació de Tarragona, seguides de les de Lleida, acaparen aquesta producció, majoritàriament a partir de les cooperatives locals.
El sector treballa ara en la millora de la comercialització directa i per establir normes per evitar que l'oli d'oliva es pugui barrejar amb oli de llavor.