Garamendi defensa pactar amb els sindicats “una senda raonable per als salaris” per als propers 2 o 3 anys
El president de la CEOE diu que es desmarcaran de la reforma laboral si es canvia “una coma no pactada” al Congrés
El president de la CEOE, Antonio Garamendi, assegura en una entrevista al diari ’Expansion’, que cal pactar amb els sindicats “una senda raonable per als salaris” per als propers “dos o tres anys”. “Donaria més estabilitat a les empreses”, ha afirmat, tot assegurant que d’aquesta manera s’evitarà que el procés “d’inflació conjuntural esdevingui estructural”.
Garamendi ha explicat que la patronal espanyola es desmarcarà de la reforma laboral si el text pateix canvis durant el debat al Congrés. “Si canvien alguna coma, que considerem que no respecta el pacte, els haurem de dir que aquesta no és la reforma que havíem pactat”, ha apuntat.
Després que els sindicats hagin demanat una pujada de sous davant l’alça de la inflació, el president de la CEOE, Antonio Garamendi, s’ha mostrat partidari d’asseure’s amb els representants dels treballadors i mirar d’arribar a un acord sobre els convenis. “Hem de plantejar una senda raonable dels salaris que doni tranquil·litat a les empreses i als treballadors”, ha subratllat. I és que considera que malgrat el creixement de la inflació, es pot tancar l’any “amb uns nivells més moderats”.
En paral·lel, davant de la pujada de l’SMI que preveu el Govern dels 965 als 1.000 euros al mes, Garamendi ha dit que la situació “és complicada” i caldria “consultar als sectors afectats abans”. I en aquest sentit, ha posat com a exemple les empreses amb contractes amb el sector públic. “Els pugen els costos laborals amb la pujada de l’SMI però no els preus dels contractes públics en la mateixa proporció. És a dir, és com si el Govern convidés a sopar a les empreses, però després els digués que paguin elles”, s’ha queixat.
El president de la patronal també ha apuntat al possible perjudici que, des del seu punt de vista, l’augment de l’SMI podria comportar per a les negociacions col·lectives, especialment en els casos dels treballadors amb sous més baixos. “Si l’Estat ens envaeix les competències, en dos anys podríem tenir un greu problema: ells fixaran els salaris dels 16 milions de treballadors”, ha recalcat, tot afegint que “això vol dir que les negociacions col·lectives perdran sentit i s’envairan convenis” perjudicant, ha subratllat, “a les petites i mitjanes empreses”.
La reforma laboral
El president de la CEOE no té clar que l’acord per la reforma laboral no pateixi modificacions al Congrés. Garamendi ha afirmat que el Congrés té “legitimitat” per canviar el text, però ha reiterat que se’n desmarcaran si hi ha canvis que no els agraden. “Nosaltres respectem el pacte, no demanarem ni més ni menys del que vàrem signar, ara és responsabilitat d’ells”, ha assegurat. “Si algú no compleix, serà el responsable de les coses que puguin passar”, ha dit.