Economia

Impuls a la indústria alimentària de l'Ebre

La indústria alimentària és un dels sectors amb potencial de creixement a les Terres de l'Ebre, on les 187 empreses del sector facturen anualment més de 800 milions d'euros, amb un creixement del 6,2% els darrers vuit anys, i ocupen 1.685 treballadors. És per això que el Departament d'Innovació ha decidit incloure el clúster alimentari de l'Ebre en els sistemes territorials d'innovació. “L'aposta és potenciar aquells sectors en què el territori ja té certa expertesa”, ha explicat el director dels serveis territorials d'Innovació, Universitats i Empresa a les Terres de l'Ebre, Josep Felip Monclús. De moment, Innovació ha visitat la major part de les empreses i s'ha reunit amb la resta d'administracions implicades, com ara el Departament d'Agricultura, els ajuntaments i l'Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l'Ebre (Idece). “No es tracta només de fer una diagnosi del nostre sector agroalimentari, sinó que desenvoluparem un pla d'acció”, ha concretat el delegat del govern a les Terres de l'Ebre, Lluís Salvadó. Un pla que preveu una quinzena d'actuacions amb què es pretén reforçar la competitivitat de la indústria alimentària ebrenca.

Fòrum alimentari

La primera d'aquestes actuacions tindrà lloc a l'octubre i consistirà en la celebració del primer fòrum alimentari de les Terres de l'Ebre. “Serà un fòrum on es trobaran les empreses i podran establir aliances per desenvolupar actuacions conjuntes”, ha dit Monclús. En aquest sentit, Innovació aposta per estratègies transversals que afecten diferents subsectors. “No es pot vendre per sectors, sinó que s'han de marcar estratègies en funció de si s'aposta per marca blanca, per productes gurmet, etcètera”, ha assenyalat el director dels serveis territorials d'Innovació. Així, el govern prioritzarà el suport a les empreses que desenvolupen nous productes, les encaminades a atreure compradors i aquelles que ofereixen formació professional especialitzada. Unes mesures que han de permetre donar resposta als principals reptes del sector com ara són la innovació, incrementar la seua dimensió, reforçar les capacitats comercials i obrir-se a nous mercats. “No es tracta tant d'un enfocament basat en el producte sinó basat en el client, el sector ha de creure's la importància que té en el context econòmic de les Terres de l'Ebre i sumar esforços a través de fórmules de col·laboració”, ha manifestat Salvadó. En aquest sentit, el pla constata que, davant l'estratègia de marca reconeguda i de marca de distribuïdor (o blanca), la indústria alimentària pot optar per altres vies estratègiques com poden ser la dels productes gurmet, que a més d'obrir nous mercats milloren la posició del producte.

La fruita, l'oli d'oliva, els vins, els ous, la indústria càrnia, el pa, el peix i el marisc són els sectors productius als quals pertanyen la major part de les empreses del clúster alimentari de l'Ebre.

LA XIFRA

800
milions d'euros
és la facturació anual de les indústries alimentàries de les Terres de l'Ebre.

LA XIFRA

6,2
és el percentatge
de creixement de la indústria alimentària a les comarques de l'Ebre en els darrers 8 anys.

Clústers del moble i aqüícola

El pla de suport a la indústria alimentària del govern es limita a les empreses de les Terres de l'Ebre, mentre que els altres dos plans empresarials de dinamització que promou el Departament d'Innovació al territori afecten empreses de tot el país. “A partir del tancament de la multinacional Lear es va decidir posar en marxa els sistemes territorials d'Innovació a l'Ebre”, ha explicat Monclús. I el primer que es va impulsar va ser el de la indústria del moble, que ja tenia un centre de difusió tecnològica de la fusta i el moble a la Sénia, que dóna suport a totes les empreses del sector a Catalunya. També el clúster d'aqüicultura tindrà la seu a Sant Carles de la Ràpita, on ja hi ha les instal·lacions de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA). Tant en el cas de la indústria del moble com en el de les empreses aqüícoles la majoria de productors catalans es concentren a l'Ebre. Al setembre es concretaran les actuacions del pla de dinamització de l'aqüicultura. “Amb els sistemes territorials d'Innovació el que es pretén és potenciar els punts forts de l'economia de les Terres de l'Ebre, que ja excel·leix com a líder a Catalunya pel que fa al moble i l'aqüicultura”, ha assenyalat Monclús.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.