Economia

El contenciós contra el pla de l’Alta Garrotxa, aparcat

Els propietaris forestals consideren que la Generalitat ha canviat d’actitud respecte de les seves peticions i ara veuen possible incorporar-se als òrgans de gestió de l’espai protegit

El Consorci Forestal de Catalunya i set associacions de propietaris forestals del país han decidit “deixar en suspens” el recurs contenciós administratiu que havien presentat al TSJC contra el pla de protecció del medi natural i del paisatge de l’Alta Garrotxa, aprovat l’any passat.

Noves sensacions

Aquesta decisió –van justificar ahir des del Consorci Forestal– és conseqüència del gir en la posició del govern català respecte de la seva petició d’estar representats en els òrgans de govern de l’espai protegit, un aspecte que no es preveu en el pla especial. “Celebrem el canvi d’actitud del Departament d’Acció Climàtica i el ferm compromís del nou director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Marc Vilahur, de donar un tomb a aquesta situació i de treballar per donar el compromís d’incorporar els titulars dels terrenys als òrgans de gestió dels espais naturals protegits”, van manifestar en un comunicat. El nou clima en les relacions entre les dues parts fins ara enfrontades es plasma en el fet que s’ha començat a treballar en una taula de diàleg “per abordar aquesta i altres problemàtiques”, segons van dir ahir.

El pla va rebre diverses al·legacions de diferents entitats. En el cas dels propietaris –que van presentar una esmena a la totalitat–, les discrepàncies es van acabar canalitzant per la via judicial després que la majoria de les seves peticions no van ser ateses. A més de reclamar poder tenir representació en els òrgans de gestió, s’exposava que el procés participatiu previ a l’elaboració del pla va ser “del tot irregular”. També van assenyalar que conté “importants contradiccions” amb l’estratègia de la biodiversitat que havia aprovat precisament el mateix govern català. “Una estratègia –recorden els propietaris forestals– que, entre altres aspectes, es comprometia precisament a impulsar una gestió compartida amb ens locals i amb propietaris dels terrenys en espais naturals protegits.”

A mans de privats

L’Espai d’Interès Natural (EIN) de l’Alta Garrotxa comprèn 33 km², el 91,5% dels quals són de propietat privada. Fins a mitjans del segle passat aquesta subcomarca muntanyosa va tenir molta vida, amb una economia vinculada als boscos i la ramaderia. El posterior èxode a les ciutats va provocar el seu abandonament. En les darreres dècades, s’hi han recuperat algunes activitats i s’ha convertit en destinació de turistes i practicants d’esports com l’escalada, el senderisme i el barranquisme.

El pla –van explicar a la Generalitat quan van presentar la proposta– pretén fer compatibles determinades activitats econòmiques amb la protecció de l’entorn natural. El grau de restriccions varia depenent de les zones.

LA FRASE

Celebrem el canvi d’actitud del Departament d’Acció Climàtica
Consorci Forestal de Catalunya

LA XIFRA

91,5
per cent
de l’EIN de l’Alta Garrotxa és de propietat privada.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Economia

La inflació baixa sis dècimes i se situa en el 2,2% a l’agost

barcelona

La Cambra i l’ajuntament de Blanes sumen esforços per impulsar el teixit empresarial i l’ocupació

BLANES

La Fira del Vehicle d’Ocasió exposarà més de 400 cotxes de 16 concessionaris en tres dies

FIGUERES

L’Espai Gironès sorteja 15.000 euros en compres a l’Alcampo

SALT
Economia

El govern espanyol veta l’opa de l’hongaresa Magyar Vagon sobre Talgo

Barcelona
ECONOMIA

Mollerussa bonifica 58 propietaris de pisos cedits per a lloguer social

Mollerussa
Economia

El BBVA participa a la Barcelona KDD, la principal conferència internacional de científics de dades

Barcelona

Una vintena de restaurants participaran a l’Enfiga’t durant aquest setembre

FIGUERES
economia

La collita de sal del delta de l’Ebre es preveu “molt bona”

La Ràpita