Economia

Setmana d'eufòria a la borsa mundial

Els experts avisen que hi ha amenaces econòmiques i geopolítiques que poden estroncar el procés

Animades pel frenesí de les fusions i adquisicions, les borses mundials estan anotant nivells rècord als Estats Units, Àsia i Europa, malgrat la persistència de perills econòmics (com la sobrevaloració de l'euro) i geopolítics (com la crisi nuclear iraniana) que preocupen els especialistes.

Dictant tendència, Wall Street ha batut rècord darrere rècord aquesta setmana: l'índex Dow Jones ha superat els 13.000 punts i ha anotat un increment del 6,24 per cent des de principis d'any, després de registrar una alça del 16,2 per cent en tot el 2006.

Frankfurt i Londres han retrobat els seus més alts nivells després de set anys, quan va esclatar la bombolla d'Internet. El mercat continu espanyol també es mou prop dels seus nivells històrics i la borsa de París ha superat el nivell psicològic dels 6.000 punts per primer cop després de desembre del 2000.

Només la borsa de Tòquio ha registrat una setmana dèbil, però la de Xangai ha anotat nivells màxims, com les d'Austràlia, Corea del Sud, Malaísia i Indonèsia.

"Els mercats estan concentrats en les fusions i adquisicions: quan les societats tenen moltes reserves i sinèrgies potencials, aprofiten l'oportunitat", afirma Yves Marçais, un expert de Global Equities.

La carrera matrimonial entre empreses afecta totes les àrees. Les fusions anunciades a tot el món durant el primer trimestre d'enguany suposen un increment del 23 per cent en relació a idèntic període de l'any precedent.

Fons d'inversió
Les compres per part dels fons d'inversió, en particular, han augment un 83 per cent i representen el 16 per cent del número total d'operacions, sempre en comparació amb l'any 2006.

Les batalles per ABN Amro, Endesa i el grup Dow Jones no solament impulsen les accions d'aquestes empreses, sinó que també estimulen les d'altres del mateix o altres sectors.

Un altre factor que explica l'eufòria borsària son els bons resultats trimestrals de moltes societats nord-americanes, que en general han augmentat en un 7,2 per cent.

Vinculades a un creixement mundial sòlid, que hauria d'arribar al 4,9 per cent a finals del 2007, segons els càlculs del Fons Monetari Internacional (FMI), aqueses bones xifres no amaguen les pors vinculades a l'alça de la cotització de l'euro en relació amb el dòlar, que penalitza les exportacions de la Unió Europea, i els intensos moviments especulatius que amenacen el sistema financer.

Tempesta borsària
"Un dia, un o altre d'aquests factors trencaran els sistemes de protecció dels bancs centrals, que no podran mantenir el sistema en equilibri", afirmen uns economistes del Crédit Agricole, tot aconsellant una bona valoració del risc per evitar una tempesta borsària.

El creixement nord-americà s'ha alentit al primer trimestre per causa d'una crisi immobiliària d'abast incert. Si aquesta crisi es manifesta en les xifres d'ocupació els mercats podrien tenir una reacció de pànic.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
economia

Denuncien que han d’atendre 11 persones que treballaven a més de 40 graus

Cambrils
SERVEIS

Personal de neteja i administratius, els més buscats als Serveis Locals d’Ocupació de Barcelona

Barcelona
empreses

Un tribunal dels EUA dictamina que Google viola les lleis antimonopoli

barcelona
economia

El Nikkei registra la pujada més gran des del 2008 l’endemà de la caiguda

barcelona
COMERÇ

Els comerços de Tarragona estan molt poc digitalitzats

TARRAGONA
habitatge

La compravenda d’habitatge cau un 11% al juny

barcelona
economia

Creixen un 55% els autoconsums col·lectius connectats a Endesa

girona
GIRONA

La compravenda d’habitatges a la demarcació cau un 13,3% el mes de juny

GIRONA
economia

Raimat inicia la verema amb molt bones perspectives gràcies a les temperatures del maig i juny

Raimat