Economia

Un dia sense pasta

Mobilització

Les associacions de consumidors d'Itàlia han instat els ciutadans perquè actuïn contra l'augment de preus i facin un gran esforç: que no mengin pasta durant un dia.

La gratificació per aquest gran sacrifici -la pasta a Itàlia és tan important com el pa- serà "poder-ne consumir més els propers dies", va assegurar Elio Lanunutti, el president de l'Associació per a la Defensa dels Serveis Bancaris (Adusbef), una de les quatre associacions que convoquen la protesta, juntament amb Adoc, Codacons i Federconsumatori. La prova de foc serà demà.

"La pasta cuita és el nostre plat típic i sabem que és molt difícil renunciar-hi", va reconèixer el portaveu d'Adoc, Carlo Pileri, però "la situació és greu", va advertir.

Segons els càlculs dels organitzadors de la protesta, l'increment de preus que viu Itàlia (els espaguetis s'han encarit un 27% en un any) suposarà al cap de l'any una despesa extra de 1.098 euros per família, un 7,4% més que el 2006. Aquests augments "injustificats" -segons les entitats- comportaran "una tardor negra per als consumidors", ja que moltes famílies no podran arribar a final de mes. A més de la pasta, els productes que s'han encarit darrerament són el pa, la llet, la gasolina, els llibres escolars, els serveis bancaris i les tarifes de la llum, el gas i el transport.

Les associacions de consumidors, que ja han convocat cinc protestes contra la pujada de preus des del 2002, confien que aquesta mobilització desperti el govern i l'obligui a intervenir per reduir els preus dels productes bàsics i les tarifes un 5%.

L'agricultor cobra el mateix
Fonts de la Coldiretti, l'organització agrícola més important d'Itàlia, donen suport a la protesta i asseguren que l'encariment dels productes no té sentit perquè el preu del blat és pràcticament igual que el1985. Fa 22 anys un quilo de blat costava 23 cèntims i ara en costa 22. Un quilo de pa, en canvi, ha passat de 52 cèntims a 2,7 euros i fins a 5 euros el més elaborat. Aquest increment suposa que el consumidor paga un 750% més que fa 22 anys per un producte bàsic. Els productors van dir que la mobilització és necessària per acabar amb les "tisores absurdes i criminals de la intermediació".

A més del boicot a la pasta seca, els convocants de la protesta han preparat per demà concentracions a les places més importants de les diferents ciutats del país. Una de les més sonades, segons les previsions, serà a Roma, davant de la Cambra de Diputats. Allà, els organitzadors regalaran pasta, llet i pa a tots els consumidors que s'afegeixin a la protesta. Una altra de les grans mobilitzacions s'està preparant a Catània (Sicília) i hi participarà el secretari general de l'Associació per a la Defensa de l'Ambient i els Drets dels Consumidors (Codacons), Francesco Tanasi.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.