Economia

Treballant fins als 60

Mesures socials

S'esperaven poques sorpreses però ningú no donava la guerra per guanyada. A Itàlia costa fer prediccions. Prop de 16 milions de treballadors, pensionistes i joves amb contractes precaris estaven cridats a les urnes per votar en referèndum si estaven d'acord amb el sistema de pensions i mesures laborals que havien pactat els sindicats majoritaris amb el govern de centre-esquerra.
L'aposta era arriscada, però ha guanyat el sí. Tot i que els resultats oficials no es podien fer públics fins demà al migdia, els sindicats que havien organitzat el referèndum que va començar dilluns i va acabar ahir al migdia, no van poder callar: el 82% dels treballadors italians han votat a favor.

La participació a les urnes ha estat del 60%. És el segon cop que Itàlia crida en referèndum els treballadors.

La llei Berlusconi, derogada
El secretari general del sindicat CGIL a la regió de Laci, Walter Schiavella, ha explicat a l'AVUI per què calia votar a favor en aquest referèndum: "L'acord preveu l'augment de les pensions més baixes, dóna més drets als joves i canvia la llei que havia fet Berlusconi sobre l'edat de les jubilacions. S'incrementarà fins als 60 anys, però de forma gradual".

Fins ara, la jubilació a Itàlia era a partir dels 57 anys, però l'1 de gener del 2008 havia de pujar fins als 60, segons una llei que va aprovar el govern de Silvio Berlusconi.

L'acord amb el govern de centre-esquerra manté la pujada de l'edat de jubilació fins als 60, però d'any en any, de manera que ho allarguen fins al 2011. També calen 35 anys de cotització.

Curiosament, la principal oposició contra aquest acord no ha arribat des dels partits de l'oposició sinó del mateix govern. La Refundació Comunista (PRC) i el Partit dels Comunistes Italians (PDCI) consideren que les millores són insuficients i que no es pot estar treballant a la fàbrica fins als 60 anys.

Mario Rizzo, del PDCI, ha anat més enllà de la crítica social i ha assegurat que durant el referèndum "en massa ocasions era possible votar més d'un cop sense ensenyar cap document ni dir el nom". Demà, el consell de ministres ha d'aconseguir el suport dels partits més crítics per aprovar les mesures.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.