Economia

La quota de la hipoteca es dispara un 30% en dos anys

Males notícies per a aquells que estan pagant un habitatge. L'alça de l'Euribor, l'índex de referència per al càlcul de les hipoteques, ha encarit la quota mensual un 30% en els últims dos anys.

Al mes d'agost del 2005, la hipoteca mitjana que es va firmar a Catalunya era per un import proper als 170.000 euros. Calculant a 25 anys i amb un interès d'Euribor més 0,5% -un dels més comuns en l'oferta creditícia-, fa dos anys es pagava una quota mensual d'uns 782 euros, que es va incrementar un 17,5% al 2006, fins als 918 euros, i a més de mil euros en la revisió d'aquest mes d'agost, un 10% més que fa un any i un 29,2% més que des de l'agost del 2005. L'impacte de l'alça de la quota hipotecària en les butxaques dels consumidors en forma de pèrdua de poder adquisitiu és, per tant, més que evident.

El doble que el 2005
La causa d'aquest encariment és l'espectacular alça de l'Euribor en els últims dos anys, que l'han dut a gairebé el sostre d'aquesta dècada. Així, l'índex tancarà aquest agost al 4,66%, la xifra més alta des del mes de desembre del 2000, quan estava al 4,88%, i més del doble que fa dos anys, quan l'índex tot just superava el 2,22%.
La mare dels ous de les alces de l'Euribor i per tant de les hipoteques són els tipus d'interès a la zona euro, que fixa el Banc Central Europeu (BCE). Actualment estan al 4%, però les expectatives d'una possible alça d'un quart de punt al setembre han fet encarir l'Euribor, que ha pujat preveient aquest augment.

No obstant, l'esclat de la crisi financera aquest agost podria fer que el BCE s'ho repensés i no apugés tipus la setmana que ve. Si això passés, al setembre l'índex "es podria mantenir i es poden endarrerir noves alces", segons Jordi Falgueras, analista de Gaesco. Aquesta situació, però, es viuria només a curt termini, ja que a mig termini "el BCE està obligat a apujar els tipus, com a mínim fins al 4,25%", segons l'analista.

Canvi de plans
La crisi financera ha fet variar les expectatives d'alces dels tipus. Falgueras explica que abans que succeís, "la previsió era que pugessin fins al 4,5% o, fins i tot, el 4,75%", xifres que farien enfilar l'Euribor per sobre del 5%. Probablement, ara les alces s'endarreriran i es moderaran, però tard o d'hora arribaran, segons l'analista de Gaesco.

El BCE ha manifestat que el seu principal objectiu és controlar la inflació, que continua disparada, segons Falgueras, "perquè el preu del cru i els preus energètics no baixen", cosa que repercuteix en el conjunt de l'economia. A més, "el ritme de circulació del diner està creixent molt, i això farà apujar els preus". En aquesta situació, "l'única manera que té el BCE de frenar la inflació és apujar tipus", explica l'analista.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.