alemanya
Alemanya defineix el retorn a l’austeritat com un “senyal” al BCE
Lindner defensa reduir el dèficit per evitar la pujada d’interessos
El ministre de Finances alemany, Christian Lindner, ha definit aquest divendres el retorn a l’austeritat en els pressupostos de 2023 com “un senyal al Banc Central Europeu (BCE)” que Berlín fa la seva aportació en la lluita contra la inflació reduint el deute i que la política monetària ha de fer també la seva aportació.
“És un senyal al BCE. El BCE no necessita tenir consideració amb la nostra situació pressupostària en prendre mesures en la lluita contra la inflació”, ha dit Lindner en presentar el projecte de pressupost per a 2023.
“Volem amb aquest pressupost enviar un missatge i és que nosaltres fem la nostra aportació a la lluita contra la inflació amb reducció del deute i el BCE ha de fer el que consideri convenient”, ha dit.
Els plans per a 2023 contemplen el compliment de l’anomenat “fre al deute” per primera des de 2019. El fre al deute, ancorat en la constitució, exigeix que en temps de normalitat econòmica el dèficit no superi el 0,35% del PIB.
En termes absoluts es requereix passar d’un dèficit de 140.000 milions d’euros contemplat per a 2022 a un dèficit de 17.200 milions d’euros en 2023.
Lindner ha assenyalat que, a més de la necessitat de complir amb una norma constitucional, hi ha raons econòmiques per a retornar a l’austeritat com l’augment dels interessos que s’està donant en els mercats.
“L’augment d’interessos és un clar senyal dels mercats a la política que no es pot seguir com en els últims anys. No ens podem continuar permetent alts deutes. Els deutes d’avui són les alces d’impostos de demà”, ha assegurat.
Entre les mesures contemplades per a la reducció del dèficit està una retallada de personal de l’1,5% i retallades en els pressupostos de 7 ministeris.
D’altra banda, Lindner ha descartat possibles alces d’impostos al·legant que aquestes serien “un sabotatge a la recuperació econòmica”.