Curtidos Badia proveeix de pell grans firmes de la moda i el luxe
L’adoberia igualadina, liderada per la quarta generació familiar, exporta el 85% de la seva producció. S’ha situat com una de les 10 primeres firmes del món de napes de gran qualitat
“A la família, la professió d’adober és molt més antiga que l’empresa. Sabem que els nostres avantpassats ja s’hi dedicaven el 1770 i Curtidos Badia no es va fundar fins a l’any 1889”, explica Xavier Badia, CEO de la firma i membre de la quarta generació de la família fundadora.
La centenària empresa igualadina s’ha situat entre les 10 primeres firmes mundials que ofereixen pells per a marroquineria de màxima qualitat, fet que li ha valgut ser una de les proveïdores de les grans firmes de la moda i el luxe, que no poden esmentar per qüestió de contractes de confidencialitat però que tothom té en ment. “El 85% de la nostra producció va destinada a l’exportació”, indica Badia.
Curtidos Badia, fundada per Benet Badia, besavi de l’actual director general, té a hores d’ara cinc naus a Igualada i una fàbrica d’acabats de la pell a Itàlia. Les principals destinacions de les seves napes són França, Itàlia, Anglaterra i els Estats Units. “Però cada cop venem més a la Xina perquè han sorgit firmes domèstiques que volen producte d’alta qualitat”, indica. Al país asiàtic, hi destinen a hores d’ara entre el 5% i el 7% de la producció.
Especialitzats en napes prèmium –“pells amb molt bon tacte i llarga vida”, concreta Badia–, comercialitzen anualment fins a 800.000 m² d’aquests adobats perfectes.
Donar vida a un residu.
A hores d’ara, però, li preocupa la inflació en els preus de l’energia i poder disposar de matèries primeres: “De moment, no ens en falten, però hi ha molta incertesa en el mercat, pel conflicte armat a Ucraïna i perquè venim de la covid.” Creu que aquest “serà un any de creixement” però “difícil per als marges”. Pensa que hauran de prescindir d’una part “per poder aguantar la feina”.
Anuncia la instal·lació de plaques solars a l’empresa: “Una decisió molt lligada a la nostra estratègia de sostenibilitat, traçabilitat i millora tecnològica.” Tot i això, indica que en el sector no hi ha hagut una gran transformació pel que fa al procés productiu: “Tenim maquinària d’última generació, tecnologia que ens ajuda en la gestió, però, en el fons, el procés continua tenint les mateixes bases.” I llança un repte per als investigadors: “Allò que sí que necessitem són innovacions en química.”
El Clúster de la Pell, del qual es té constància escrita des del 1340, aglutina els adobers de la comarca. “Des d’ell, treballem per millorar la petjada en el medi ambient del sector, l’hem fet entrar en l’economia circular”, afirma. Detalla que des del clúster s’ha posat en marxa una nova depuradora que ha de permetre reutilitzar el 80% de les aigües del procés de producció: “És una opció més per contribuir a la sostenibilitat del planeta.”
CURTIDOS BADIA
Del barri del Rec al món
Les adoberies ja fa molts anys que han situat Igualada en el mapa del món. “En els anys cinquanta, érem unes 250 empreses i a hores d’ara en som 28, després d’algunes fusions i moltes desaparicions”, comenta Badia. El sector de la moda que busca pell de qualitat es dirigeix al barri del Rec d’Igualada, reconegut pels seus adobs de primer ordre, i que els ciutadans volen recuperar pel seu patrimoni fabril.