La collita de poma de Girona baixarà un 13% respecte al 2021
Els productors preveuen recollir 88.500 tones de fruita, serà més dolça per la calor però algunes varietats tindran menys color
Els productors de la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Poma de Girona preveuen recollir 88.500 tones d’aquesta fruita, un 13% menys que al 2021 quan es va assolir una producció rècord amb 101.750 tones. Malgrat això, la d’aquest 2022 serà una de les tres més altes de l’última dècada i tindrà “molt bona qualitat”. Les altes temperatura registrades al llarg de l’any faran la poma “més dolça” però, per contra, algunes varietats tindran menys color perquè no hi ha hagut les habituals humitats del juliol. El president de Poma de Girona, Jaume Armengol, afirma que tot i les difícils condicions climàtiques, la feina feta durant els últims anys pels productors adaptant les qualitats i adoptant mesures està donant “els seus fruits”.
Poma de Girona fa anys que s’està adaptant al canvi climàtic. A més, han instal·lat xarxes que eviten l’efecte de les temperatures màximes, i ha reduït el consum d’aigua i de la petjada hídrica mitjançant el programa Giroreg, reconegut recentment en els Premis Catalunya Impacta. Es tracta d’una eina que fa una recomanació de reg, permet reduir fins un 30% el consum d’aigua i d’energia dels motors de reg i proporciona pomes de més qualitat. També han substituït el fertilitzant mineral per la fertilització d'origen orgànic per reduir la petjada de carboni i ja fa anys que ha implantat les cobertes vegetals entre les fileres de pomeres i incorporat restes de poda per afavorir el segrest de carboni en el sòl.