Preocupació a Molló per la collita de patates d’enguany
No és un conreu que necessiti molta aigua, però l’escassetat de pluges a la zona ha estat històrica
Han iniciat la recol·lecció de tubercles, que a la vall de Camprodon té característiques pròpies
Els productors de patates de la vall de Camprodon estan preocupats per les afectacions que la sequera pugui tenir sobre aquest conreu, molt apreciat per les característiques de gust i textura que els transmet la terra i l’altitud i que es comercialitza sota la denominació Trumfes de la Vall de Camprodon. Es tracta d’una hortalissa que no necessita gaire aigua per al creixement, però les circumstàncies de manca de pluja a la zona durant l’estiu han estat excepcionals. Com que, a diferència d’altres conreus, les patates, trumfes a la zona, no són visibles, els pagesos no poden saber quines característiques tenen. Només, han pogut arrancar algunes plantes i, majoritàriament, la mida és més reduïda de la que pertocaria. No saben tampoc si tot plegat tindrà efectes sobre la producció. Les qualitats organolèptiques, no obstant això, sí que són les mateixes de sempre. El president de la cooperativa ramadera de Molló, Josep Pastoret, ha remarcat, tanmateix, que, al final d’aquesta mateixa setmana podran concretar les característiques de la collita, que s’intensificarà aquesta setmana.
Can Illa, can Pastoret i El Carol de Molló, el Collell i mas Marxant de Llanars i el Sayol i la Riba de Vilallonga de Ter són les set explotacions que conreen Trumfes de la Vall de Camprodon. Ho fan d’acord amb un reglament de consens que estipula que la llavor ha de ser certificada, el cultiu ha de ser higiènic per rotació de terres, el maneig d’acord amb el cicle de la planta, la manipulació acurada i l’ús de fitosanitaris de baixa toxicitat. Es venen amb sacs de 5, 25 i 40 quilos i les Trumfes de la Vall de Camprodon formen part de la marca Productes del Ripollès.