Economia

ECONOMIA

Els pagesos de l'avellana perden 11 milions en ajuts per “errors” d'Agricultura

La conselleria incompleix, per cinquè cop, les resolucions del Parlament de suport al sector, segons UP

El sindicat convocarà mobilitzacions

Aquest mes s'ha aprovat, per cinquè cop, una ordre de la direcció general de la conselleria d'Agricultura amb mesures agroambientals de suport al conreu de l'avellaner “inassumibles tècnicament i fora de tota lògica”, segons Rafael Español, nou responsable de sector d'UP.

Els ajuts són cofinançats: el 60% dels fons els ha d'aportar el govern català, i la resta, la UE i el ministeri. Si alguna part no els posa, no hi ha ajuts. El sistema preveu que els pagesos cobrin per portar a terme mesures que protegeixen el medi ambient. Si els productors no s'acullen a les mesures o no les porten a terme correctament, tampoc hi ha diners. Les anteriors ordres de la conselleria referents a aquests ajuts, en deixaven fora els pagesos no professionals i incloïen mesures com ara l'obligació de fer tractaments als arbres amb productes que no existeixen al mercat. El sindicat va portar la qüestió al Parlament, que va aprovar, per unanimitat, una resolució i va instar la conselleria a rectificar i redactar l'ordre partint dels ajuts acordats amb el sector. Aquest agost, la conselleria ha tornat, per cinquena vegada, a aprovar una ordre amb mesures “impossibles de complir”. Entre d'altres, aquest cop en deixa fora els pagesos jubilats. “La UE no exigeix que en quedin fora, i italians, grecs i francesos els cobren íntegrament des del 2007”, ha assegurat Josep C. Vicente, membre de la comissió permanent del sindicat. “Agricultura incompleix, des del 2004 la quantia de l'ajut acordada al Parlament”, assegura UP. Sols entre els anys 2007 i 2008, aquesta gestió “incompetent” ha fet perdre als productors 2 milions d'euros. Si s'hi compten els agricultors no professionals exclosos, la broma puja a 9 milions més de pèrdues en el mateix període. “Crèiem que tot s'hauria solucionat, i ara ens surten amb això altra vegada. És un calvari!”, assegura Vicente.

Cartes de reclamació

La conselleria s'ha “estalviat” 3,6 milions, i alhora s'han perdut 2,7 milions de fons europeus i 2,7 més del ministeri. I no sols han deixat de rebre ajuts, sinó que la conselleria ha enviat una carta als productors professionals reclamant-los el retorn de 397.422 euros en total per ajuts percebuts el 2008. El proper 2 de setembre, UP ha convocat els productors a una assemblea a la Defensa Agrària de la Selva del Camp a les 9 del vespre, per decidir possibles mobilitzacions.

LA XIFRA

1.000
són els productors
afectats per la pèrdua d'ajuts agroambientals el 2007 i el 2008. La conselleria “s'estalvia” 3,6 milions

LA FRASE

Altres sectors els cobren, i la resta de productors de la UE, també. És mala gestió o premeditació?
Josep C. Vicente
Comissió permanent d'UNIÓ DE PAGESOS

Exigència de control a Llotja

En poques setmanes, la nova collita d'avellana tornarà a cotitzar-se a la Llotja de Reus. Els preus amb què va tancar la campanya estan més d'un euro per sota del preu fixat en el mercat internacional per les avellanes turques i italianes. Unió de Pagesos fa més d'un any que denuncia un “oligopoli de l'agroindústria”, que impedeix fixar preus reals en aquesta llotja. Des del sindicat es recorda que “el conseller Llena es va comprometre a exercir el control que li pertoca per llei per garantir la transparència de les transaccions. Exigim que ho compleixi”. La setmana vinent, quan comenci la collita, s'iniciarà el període fort d'operacions a la llotja. Els pagesos recorden que Llena es va comprometre a enviar-hi un supervisor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.