Economia

Hostes a la recerca de silenci espiritual

L'hostatgeria de Poblet s'estrena oferint a col·lectius, famílies i empreses un “espai singular” per allunyar-se del brogit quotidià

Restauració i serveis són coberts per un projecte d'inserció laboral

Un espai en què el silenci i la singularitat de l'entorn permetin conèixer i descobrir les litúrgies religioses. És el que ofereix la nova hostatgeria del monestir de Santa Maria de Poblet. Després de dècades de projectes i obres, l'equipament va obrir finalment les portes el 26 de juliol passat. “Som un establiment turístic, però ser o no un turista no és rellevant per allotjar-se aquí”, especifica Lluís Poca, el responsable d'explotació de l'establiment, juntament amb un equip de dotze persones.

Com la resta d'hostatgeries catalanes, és annexa al monestir i és regentada pel mateix monestir. “No hi ha afany de lucre i per això no hem donat l'explotació a una empresa externa. Tots els beneficis revertiran en els equipaments del monestir, en la pròpia comunitat”. La construcció ha estat finançada pel govern espanyol i la Generalitat, i ha tingut un cost de 7,6 milions.

Tot i que fer balanços d'ocupació és prematur, en aquestes poques setmanes el balanç és “positiu, amb una ocupació regular per ser l'inici”. L'hostatgeria ofereix 84 places en 42 habitacions, tres de les quals són suites. Hostes individuals, que “busquen descansar”, i col·lectius com els que han acudit a fer un curs sobre iconografia religiosa han estat alguns dels que han estrenat l'hostatgeria. “Estem oberts a tothom: joves, famílies, empreses, associacions... Oferim als hostes més comoditat per seguir les litúrgies monàstiques, sense obligació de complir-les”. Més endavant, l'hostatgeria té previst iniciar una programació cultural, emparada en el modern claustre i jardí annex, amb sopars i vetllades musicals. La sala d'exposicions ja s'ha estrenat amb una mostra d'escultures i pintures de José Miguel Abril. De fet, universitats i algunes empreses ja s'han interessat per fer-hi estades. L'hostatgeria té tres sales de reunions, una de les quals amb capacitat per a 100 persones. “Hi trobaran silenci i respecte. És el nostre credo”, assenyala Poca. El monestir “facilitarà” les estades a col·lectius parroquials i associacions religioses que durant l'any acudeixin a seguir els rituals d'èpoques marcades en el calendari cristià. Pels interessats a endinsar-se encara més en els ritmes monacals, Poblet manté la tradicional hostatgeria interna, amb una quinzena de places i on només poden fer estada els homes.

Una escola en projecte

La Fundació de Santa Teresa del Vendrell i l'hostatgeria han iniciat un projecte en comú. Està orientat a formar i inserir laboralment persones del territori amb discapacitats mentals i físiques, desocupats de llarga durada, joves amb fracàs escolar –que s'intenta que retornin als estudis– i immigrants. Marta Tutusaus, la gerent de la fundació, ha explicat: “El 2011 ens agradaria posar en marxa una escola de turisme a l'hostatgeria, de tres mòduls: cuina, sala i pastisseria”. Sis persones de la fundació ja hi treballen i es formen en els serveis bàsics, però la idea és donar cabuda a 45”.

LA FRASE

No hi ha afany de lucre. Tots els beneficis revertiran en els equipaments del monestir
Lluís Poca
responsable d'explotació de l'hostatgeria de poblet


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.