Economia

El Gremi d’Àrids vol més perspectiva de planificació

Lamenten que els projectes d’extracció nous triguin set anys i reclamen proximitat a la demanda

El Gremi d’Àrids de Catalunya, que presideix el palamosí Alfons Porro, reclama una “planificació a mitjà i llarg termini” sobre les perspectives d’extracció i demanda a Catalunya, amb “mapes de recursos geològics similars als que ja s’han elaborat en altres regions”. Porro, en el marc de la trobada de les 29 empreses agremiades a les comarques gironines, al nou celler de Peralada, va defensar també que cal escurçar els terminis de tramitació de llicències per a noves explotacions, que es continuen bellugant “entre 7 o 8 anys i mig” de mitjana, i per una política d’extracció d’àrids que també s’encamini cap al “quilòmetre zero”, més a prop del lloc de demanda que ara gravita entorn a l’àrea metropolitana de Barcelona, que concentra un 70% de la demanda catalana. A les comarques gironines, el president del gremi diu que ara mateix està més o menys repartida i diversificada, i amb consum cobert, però no volen que es tornin a repetir moments de tensió com ara els que s’havien registrat en els anys preolímpics o en la primera dècada del segle, quan coincidien a Girona la construcció del TAV, del tercer carril de l’AP-7 i el desdoblament de l’eix transversal o la construcció de l’autovia Maçanet-Platja d’Aro.

El gremi argumenta que la demanda d’àrids per càpita a Catalunya se situa en segon lloc al darrere del volum d’aigua, per l’ús, a més de l’edificació, en obres i infraestructures. I creuen que poden contribuir a fixar població al territori si hi contribueix la planificació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia