Comença la temporada d’esquí a les estacions gironines
Masella obre avui i la resta, excepte Vallter 2000, ho fan demà, també la d’esquí de fons de Guils
La reobertura de la pista Barcelona a La Molina, principal novetat
Les nevades dels últims dies i les baixes temperatures que permeten fer neu artificial asseguren a les estacions d’esquí del Pirineu de Girona poder iniciar la temporada aquest cap de setmana, excepte Masella, que obrirà avui –mantenint la tradició de ser la primera, encara que, en aquesta ocasió, sigui només per un dia–, i Vallter 2000.
La Molina, Vall de Núria, Vallter –totes tres gestionades per Ferrocarrils de la Generalitat–, Masella i l’estació d’esquí de fons Guils Fontanera, de titularitat municipal, sumen més de 200 quilòmetres de domini esquiable, tot i que aquest cap de setmana no estarà tot en condicions. En tots els casos, informen que estan treballant intensament per poder obrir el màxim nombre de pistes i tots els tipus de remuntadors mecànics.
La novetat més rellevant és la reobertura de la històrica pista Barcelona de La Molina, que als anys 70 del segle passat va ser el marc de diverses competicions. De fet, els ancoratges que s’hi han instal·lat han de servir per condicionar la pista per al públic expert i per incrementar la seguretat quan s’hi disputi alguna competició. A més, s’hi ha condicionat el terreny i s’hi han instal·lat 73 canons de neu artificial. Es tracta de 4,5 quilòmetres de pista negra, que té un dels desnivells més llargs de l’Estat espanyol, de 859 metres, amb un pendent màxim del 66%. La reobertura de la pista Barcelona permet a La Molina obrir una bona part de la Tosa d’Alp i, per tant, connectar el punt més alt de l’estació, el Niu de l’Àliga (2.537 metres), amb la base (1.660 metres).
Masella ha instal·lat més elements de seguretat i ha optimitzat la botiga i el sistema de tramitació en línia de forfets. Destaca l’abonament a la carta de més de 80 dies per esquiar a 50 estacions d’arreu del món.
Vall de Núria reforça la seva oferta familiar i la dirigida també als excursionistes i a les persones que busquen fer un recés espiritual o uns dies de descans. A part de les noves ofertes de lleure i cultura del temps de Nadal i Reis, destaquen les passejades amb màquines trepitjaneu i sobretot les sortides nocturnes amb raquetes de neu els dies de lluna plena.
Vallter 2000 reforça l’aposta formativa i la d’esports d’aventura, amb la incorporació de dues noves escoles d’esquí i surf de neu, una de les quals també amb oferta d’altres esports blancs.
I, finalment, Guils Fontanera, al municipi de Guils de Cerdanya, ha millorat ponts dels itineraris de raquetes, ha instal·lat nous plafons informatius i ha adquirit nou material d’esquí de fons. Està preparant l’estació, que disposa de 34 quilòmetres de circuits per fer amb esquís de fons, 10 dels quals adaptats també per fer amb raquetes de neu.
La situació de les estacions d’esquí s’ha fet pública en un acte a Cal Marquès de Camprodon, en el marc de la presentació de la temporada d’hivern 2022/2023 del Pirineu de Girona, organitzada pel Patronat de Turisme Costa Brava Girona de la Diputació amb la col·laboració de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya i de les cinc estacions d’esquí gironines.
En l’acte hi han participat l’alcalde de Camprodon i conseller comarcal de Turisme, Xavier Guitart; el vicepresident segon de la Diputació de Girona, Albert Piñeira; el vicepresident segon del Patronat de Turisme Costa Brava Girona de la Diputació, Jordi Masquef; el president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, Antoni Segarra; un representant de cadascuna de les cinc estacions d’esquí gironines, i l’atleta olímpica Núria Pau, que és ambaixadora del Pirineu de Girona i promou les activitats de natura i hivern de la campanya Ennatura’t. També hi han assistit una quarantena de representants del sector turístic de les comarques del Ripollès i la Cerdanya.
LA XIFRA
Bons percentatges de reserves d’allotjament
Les reserves d’allotjament per al pont de la Constitució a les destinacions de muntanya i interior estan entre el 65% i el 80%. Es preveu que l’estada mitjana serà de dos o tres dies i que la màxima concentració de visitants es produirà entre els dies 8 i 11, quan arribarà al 90%. Entre el gener i l’octubre han arribat a les comarques gironines 7.892.160 turistes –907.299 dels quals al Pirineu– i han generat 25,4 milions de pernoctacions –1,9 milions al Pirineu–, un increment del 7,7% pel que fa al nombre de turistes i un 3,4% quant al nombre de pernoctacions respecte al mateix període del 2019.