Economia

Société Générale, implicada ara en un afer de blanqueig de capitals

Finances

Un polèmic afer de blanqueig de diners esquitxa Société Générale, enfrontada a diversos escàndols en molt pocs dies. El segon banc francès, que acaba de perdre 4.900 milions d'euros per la manipulació fraudulenta d'un dels seus brokers, es veu implicat en un cas de tràfic de xecs entre França i Israel que també implicaria altres societats financeres, com Barclays França, la Societat Marsellesa de Crèdit i el Banc Nacional del Pakistan.
El judici d'aquest afer, anomenat Sentier II en referència al barri de París on estan localitzats els delictes, va començar ahir amb la presència del director general de Société Générale, Daniel Bouton, un dels 142 imputats que han estat convocats pel jutge d'instrucció. Entre el 1996 i el 2001, Société Générale podria haver blanquejat uns 24 milions a través de societats fictícies, factures falses i desviament de xecs. Els acusats s'enfronten a penes que van des d'elevades multes fins a deu anys de presó.

Mentrestant, el govern francès va presentar el seu informe sobre la crisi oberta pel corredor de borsa Jérôme Kerviel. L'executiu va posar en dubte l'eficiència dels controls de Société Générale, que considera que no van funcionar adequadament. "I els que van funcionar no van estar acompanyats de les modificacions apropiades", apunta la ministra d'Economia, Christine Lagarde.

En canvi, Lagarde no ha detectat irregularitats en la venda de les posicions fraudulentes, que va tenir lloc després que es descobrissin les operacions encobertes de Kerviel. La ministra atribueix únicament a l'enfonsament del mercat les pèrdues registrades en aquesta venda, però critica Société Générale per haver informat l'executiu francès sobre la crisi amb un gran retard.

Un altre cas afecta la credibilitat de la banca: la sospita d'un delicte d'informació privilegiada, que hauria impulsat l'administrador Robert Day a vendre gran part de les seves accions just abans que es descobrís l'escàndol.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.