Economia

CEOE firma la pau amb Foment després de dos anys de tensió

Patronal

Les últimes brases de l'incendi català que José María Cuevas li va deixar com a herència al president de la CEOE, Gerardo Díaz Ferrán, es van apagar del tot ahir. Dos anys després d'un tens enfrontament avivat pel silenci davant el boicot i el rebuig a l'Estatut, la CEOE i Foment del Treball van firmar la pau amb el retorn de Joan Rosell a la vicepresidència de la patronal espanyola que Cuevas li va negar el 2006.
Després de molts dies airejant la reconciliació des de la CEOE, la seva junta directiva va ratificar el nomenament de cinc nous vicepresidents, un d'ells Rosell. Díaz Ferrán va agrair especialment el gest de Rosell presumint que als dos els uneix una "entranyable amistat".

Eco de l'opa a la catalana
La patronal catalana havia ostentat una vicepresidència a l'organització empresarial espanyola des del 1995 i fins al penúltim mandat de Cuevas. Després de ser reelegit per setè mandat el febrer del 2006, però, Cuevas va consumar la seva vendetta excloent de la cúpula un Rosell que volia disputar-li l'elecció per liderar una renovació.

Cuevas dinamitaria tots els ponts un mes després denigrant l'opa de Gas Natural a Endesa com una "opa a la catalana, pensant que el poder ens és favorable i que ens costarà menys diners".

Després de rellevar Cuevas el juny del 2007 per problemes de salut, els nous aires que Díaz Ferrán ha portat a la CEOE es plasmen ara no només en càrrecs, sinó també en el to. "Espero molt de la col·laboració de tots els empresaris de Catalunya", va confessar esbossant una picada d'ull al Principat i admetent que "en el passat hi ha hagut alguna diferència".

Fonts de Foment, una mica ressentides amb la CEOE perquè consideren que ha pecat d'excessiva pompositat en publicitar la reconciliació, no van voler fer cap comentari però van avançar que Rosell ocuparà abans d'un mes el seu nou seient de vicepresident.

ETA i la ferida basca
Díaz Ferrán encara va celebrar amb més alegria el fitxatge com a nou vicepresident de la CEOE del president de Confebask, el guipuscoà Miguel Lazpiur, i més perquè compta amb la unanimitat de l'empresariat basc.

En l'esmorzar en què va denigrar l'opa "a la catalana", Cuevas també va fer distincions entre els empresaris bascos que cedien a ETA pagant l'impost revolucionari i els que no.

Els altres tres nous vicepresidents són Arturo Fernández, de la patronal madrilenya CEIM; Juan Francisco Lazcano, de la Confederació Nacional de Construcció (CNC) i Pedro Rivero, de la patronal elèctrica Unesa.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.