Economia

Candidats poc preparats

Ocupació

A Tarragona hi ha malestar entre els botiguers davant la possibilitat que l'arribada d'El Corte Inglés -que té previst obrir portes a la ciutat el 2009- rebenti el mercat laboral.
Amb uns sous que se situen entre els 600 i 700 euros mensuals, el petit i mitjà botiguer de Reus i Tarragona sap que no pot competir amb el gegant comercial i tem que el dèficit d'un miler de treballadors que s'ha fet sentir per aquesta campanya de Nadal en les dues ciutats s'agreugi en el futur. "Durant molts anys s'han desprestigiat les formacions professionals, i la realitat és que al comerç hi ha possibilitat de fer carrera si se n'aprèn", reflexiona Pere Margalef, president de Botiguers de Reus.

De fet, el grup El Corte Inglés no pateix els efectes del dèficit i reforça la seva plantilla de deu mil persones a Catalunya amb tres mil més per la campanya de Nadal. "Són contractes flexibles i en alguns casos per reforça dies clau, com el 24 de desembre o el 6 de gener", asseguren portaveus de l'empresa de distribució.

El Corte Inglés assegura que cobreix bona part d'aquests llocs amb gent jove, bàsicament estudiants, i que no té problemes per trobar-los gràcies al treball diari del seu departament de recursos humans. "Nosaltres encara tenim la sort de poder escollir", afegeixen les mateixes fonts.

El paper dels nouvinguts
No és el cas dels comerços de Lleida, que necessiten fins a set-cents treballadors per cobrir les vacants actuals i la campanya nadalenca, segons la Federació de Comerç de la capital del Segrià. Només caminant per l'Eix Comercial de Lleida, la principal zona de botigues del centre de la ciutat es poden veure desenes de cartells als aparadors demanant personal per cobrir vacants.

Els empresaris del sector tenen greus problemes per trobar gent, fins i tot estudiants a mitja jornada que vulguin treure's un sou durant les festes de Nadal. El recurs de contractar immigrants no acaba de fer el pes als botiguers perquè en molts casos hi ha problemes d'idioma, cosa que relega aquest col·lectiu a tasques d' emmagatzemament i transport.

A principis de l'octubre passat, la Fecom i els sindicats van signar el conveni de la demarcació per als propers anys, que fixa un salari mínim mensual d'uns 800 euros, encara que els empleats de temporada de Nadal o aquells que treballen mitja jornada no arriben a aquesta quantitat, segons va reconèixer ahir un botiguer de l'Eix.

Desenes de cartells
El comerç de Girona també pateix una manca de personal durant l'època de Nadal. La Cambra de Comerç no té comptabilitzada la demanda, però només s'ha de passejar per la ciutat per veure les desenes de cartells que hi ha penjats als establiments buscant dependentes. Josep Maria Noguer, president dels comerciants del centre de la ciutat, on hi ha 250 establiments en què hi treballen 500 empleats, calcula que per aquests dies els faran falta com a mínim mig centenar més de treballadors.

"Recorrerem, igual que fem a l'estiu, als estudiants", explica Noguer. El sector els ofereix un contracte de tres setmanes, de quaranta hores cadascuna, en què els paguen 600 euros més els diumenges que treballin. La seva feina consisteix bàsicament a embolicar i cobrar al client.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.