Economia

Sindicats i veïns de l'Alt Urgell mostren preocupació pel frau bancari a Andorra

Frau

Les autoritats policials espanyoles han reforçat el control fiscal al punt fronterer de la Farga de Moles (Alt Urgell), fet que les darreres setmanes ha posat en peu d'alerta molts veïns de la comarca alturgellenca que viuen o treballen al Principat d'Andorra.
Segons han explicat alguns testimonis, els controls habituals per part de la Guàrdia Civil dels cotxes que viatgen d'Andorra a Catalunya, no s'han limitat a la revisió habitual del contingut del maleter sinó que s'ha començat a demanar també la documentació a aquelles persones que condueixen cotxes de matrícula andorrana.

El secretari de Política Institucional de la UGT de Lleida, José Luis Aguilar, ha expressat preocupació pels controls a la frontera, fet que lliga amb l'obertura de la nova seu de l'Agència Tributària a la capital de l'Alt Urgell. Alguns treballadors "fronterers" s'han dirigit al sindicat per mostrar el seu recel.

Treballadors fronterers
L'objectiu dels controls és examinar la situació fiscal d'aquells individus que, tot i treballar a Andorra, resideixen a l'Alt Urgell i no estan degudament registrats com a treballadors "fronterers", que són aquells assalariats alturgellencs que cotitzen a la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) i que estan obligats a fer la declaració de la renda.

Amb aquesta mesura, segons algunes fonts, es pretén tenir un major control sobre les persones que disposen de doble passaport, andorrà i espanyol, i que figuren com a residents a Andorra quan, de fet, viuen a l'Alt Urgell. Aquestes persones en situació irregular s'eviten haver de declarar-se com a treballadors "fronterers".

La seva situació és diferent de la dels ciutadans espanyols que treballen i resideixen a Andorra, els quals han d'estar degudament donats d'alta al consolat espanyol al Principat. Als controls a la duana que s'han fet últimament, alguns ciutadans espanyols que conduïen cotxes andorrans i que no han pogut acreditar la residència a Andorra quan se'ls ha exigit, s'han vist obligats a girar cua, segons han explicat alguns testimonis.

D'altra banda, ciutadans de l'Alt Urgell que han treballat en algun moment a Andorra han rebut les darreres setmanes missives de l'Agència Tributària en què se'ls recorda que estan obligats a fer la declaració de la renda. Així mateix, també algunes persones han estat sancionades per no haver fet aquesta declaració prescriptiva, segons expliquen les fonts consultades.

Fa un any, l'Agència Tributària espanyola va anunciar que obriria una oficina a la Seu d'Urgell, que estarà funcionant al març. La proximitat amb Andorra fa de la Seu d'Urgell un punt d'especial atenció quant a les mesures de control del frau fiscal que fa Hisenda.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.