Economia

Nick Leeson, el precedent

Frau

Un instint humà, desmesurat, és al fons del frau més gran de la història de les finances, segons explica Nick Leeson, conegut com l'home que va ensorrar el banc, que va fer caure el Baring's l'any 1995, amb una pèrdua de 1.200 milions d'euros. Dijous passat al matí Nick estava ajudant els seus fills a preparar-se per anar a l'escola quan els telèfons van començar a sonar. L'excorredor de borsa amb Baring's viu ara a Galway, a la costa oest de la República d'Irlanda. Avui és el director comercial del club de futbol Galway United, una feina molt diferent de la que feia quan va fer-se famós.
Un home sol, ¿ pot provocar unes pèrdues de 4.900 milions d'euros a un banc? Això és el que ha fet un empleat de la Société Générale, el segon banc francès per capitalització borsària, segons va anunciar la Société Générale en un comunicat que va ser rebut amb estupor en els mercats. Segons la nota, l'empleat havia reconegut els fets i havia estat acomiadat.

El frau es va descobrir dissabte, dia 19. El presumpte autor és Jérome Kerviel, de 31 anys, empleat del banc des del 2000. Segons va explicar ahir l'entitat francesa, en el seu punt àlgid el frau va arribar als 50.000 milions. Kerviel està detingut i ahir era interrogat per la policia francesa.

"Estic segur que aquest agent [Jérome], com em va passar a mi, l'únic que cercava era l'èxit en un medi que el mesura en quantitats de diners. Això et fa assumir riscos, i després la por al fracàs et fa entrar en una espiral d'enganys de la qual no pots sortir", explica Nick arran del frau francès a Société Générale. Lesson treballava a l'oficina de Singapur del banc anglès Baring's, era un jove tot just casat que disfrutava dels guanys financers fins que li van descobrir el forat de 1.200 milions d'euros que havia fet en transaccions d'alt risc. El banc, que portava 150 anys obert, va fer fallida el febrer del 1995.

Nick Leeson va fugir de Singapur el febrer del 1995, en tancar-se la sessió de la borsa i va deixar una nota que deia "I am sorry (Ho sento)". Però les autoritats de Singapur van aconseguir l'extradició perquè s'encarés amb la justícia. El desembre del 1995 va ser sentenciat a sis anys de presó, i posat en llibertat l'any 1999. Mentrestant, va divorciar-se de la seva primera esposa. En tornar a Anglaterra va patir càncer i va provar diverses feines fins avui, que, tornat a casar i amb fills, viu a la costa irlandesa.

Forats sense tancar
Leeson creu que els directius de les entitats financeres estan "divorciats" de l'activitat del mercat i dels corredors de borsa. En unes declaracions a la BBC, ha explicat que "els forats en què es podien amagar pèrdues o guanys no s'han tancat; ni tampoc s'han tancat les àrees de risc, ni són suficients els controls de la direcció".

Tot i que els mitjans de comunicació de mig món volen parlar aquests dies amb Nick Leeson, diu que, per ell, la vida ha continuat i fins i tot ha millorat. "No conec a fons el cas de Société Générale ni d'aquest corredor de borsa [Jérome Kerviel], però pel que he vist i per la quantitat de diners que es comenta, aquestes pèrdues han hagut de passar en un termini llarg de temps; no em puc creure que ho hagi fet en un termini curt", explica Leeson, que ha fet llibres explicant el seu cas.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.