estat espanyol
Es podrà escollir entre 25 i 29 anys per la pensió
D’aquesta manera es podrà fer el càlcul de la pensió que beneficiï més cada treballador
La reforma de pensions que el govern espanyol ha tancat amb la Comissió Europea permetrà als treballadors que es jubilin escollir entre el període de còmput actual, de 25 anys, o ampliar-lo als 29 traient els dos pitjors anys cotitzats. D’aquesta manera es podrà escollir el càlcul de la pensió que beneficiï més cada treballador.
El ministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá, ha aconseguit pactar també amb els socis de govern la proposta, que també veuen amb bons ulls els sindicats, que juntament amb la patronal es van reunir ahir al migdia en el marc de la taula de diàleg social per negociar la proposta de l’executiu espanyol. Així com els sindicats es van mostrar favorables a la proposta i la van valorar de forma “positiva”, la CEOE la va rebutjar “frontalment”, perquè entén que és “populista” i que respon a una “voracitat recaptatòria” de l’executiu de Pedro Sánchez.
La reunió del govern amb els agents socials continuarà dilluns, i ahir el vicesecretari general de política sindical de la UGT, Fernando Luján, ja va advertir que no acceptarà cap proposta “que signifiqui una retallada de les pensions”.
Aquest últim bloc de la reforma de les pensions forma part d’un dels objectius del govern espanyol compromesos amb Europa pel quart pagament dels fons Next Generation. De fet, el president espanyol, Pedro Sánchez, va defensar ahir que la reforma que volen tancar també els agents socials “compleix les fites i els objectius” marcats per Brussel·les per obtenir els fons europeus. Sánchez també va assegurar, tal com li reclamen els sindicats, que “garantirà el poder adquisitiu dels pensionistes, reforçarà l’equitat del sistema i garantirà la sostenibilitat del sistema públic les properes dècades”.
Retard
En el calendari estava previst complir amb aquesta reforma de les pensions a finals del 2022, però la complexitat de les negociacions “a tres bandes” –Brussel·les, socis del govern i sindicats i patronal– ha dilatat els terminis.
Ampliar el període de còmput, és a dir, els anys que s’han de tenir en compte per calcular la pensió inicial de la jubilació, s’havia convertit en el principal escull de la negociació. Des de la Seguretat Social havien fet un primer plantejament que proposava ampliar de 25 a 30 anys aquest període podent-ne treure dos, els de pitjor cotització.
Al final, però, sembla que la reforma serà més flexible, permetent al pensionista escollir entre mantenir els 25 anys actuals o ampliar-lo a 27 si això creu que el pot acabar compensant. De fet, la Seguretat Social, com ha fet fins ara, aplicarà per defecte el sistema que més beneficis comporti. La nova opció no es descarta sinó que s’anirà implementant “progressivament” al llarg de dotze anys a partir del 2026.
Com es calcula la pensió?
El càlcul de la pensió sempre ha estat un gran trencaclosques i s’ha anat complicant encara més amb les últimes reformes. Fins al 2011, el càlcul per obtenir la base reguladora es feia dividint per 350 les bases de cotització del treballador dels últims 15 anys. Però des d’aquell any s’ha anat ampliant aquest període de manera progressiva fins arribar a 25 anys l’1 de gener del 2022. La base reguladora, però, no determina la quantia exacta de la pensió, en què s’haurà d’ajustar el nombre total d’anys cotitzats al llarg de tota la vida laboral.
Ara mateix es requereixen com a mínim 37 anys i 6 mesos per poder jubilar-se amb el cent per cent de la base reguladora. Amb 15 anys el jubilat té el dret al 50% d’aquesta base. Si es va retardant la jubilació, la base reguladora augmenta. També hi ha un factor de sostenibilitat que va reduint la pensió progressivament. Cada cop que s’amplia el còmput hi guanyen els que tenen vides laborals irregulars i hi perden els que han cotitzat més aquests últims anys.