Economia

L'Euribor, en màxims

La pujada de l'Euribor constata la desconnexió evident entre aquest indicador i el preu oficial del diner

Després d'un parell de mesos de relativa tranquil·litat, l'Euribor va donar ahir un nou sobresalt als subscriptors d'hipoteques i va repuntar fins al nivell del 4,8%, concretament al 4,815%.

Aquesta alça de l'índex a què es referencien la gran majoria de préstecs hipotecaris a Espanya no es registrava des del dia 5 de setembre i, més enrere, des dels màxims del 2000.
Però si el salt del setembre es va deure a la ressaca de l'esclat de la bombolla de les hipoteques subprime als EUA, el d'ahir es va deure més aviat a la incertesa dels actors financers sobre el que farà o deixarà de fer el Banc Central Europeu (BCE).

Després de l'estiu, l'entitat emissora europea s'ha autoesmenat la plana i ha frenat les anunciades alces de tipus, més atenta a les dificultats de liquiditat a la zona euro que no pas a les tensions inflacionistes que es deixen entreveure en l'horitzó macroeconòmic.

En qualsevol cas, la pujada de l'Euribor constata la desconnexió evident entre aquest indicador i el preu oficial del diner. Si tradicionalment la distància entre l'un i l'altre ha estat d'un quart de punt, aproximadament, ara s'ha disparat fins a 8 dècimes, després que, en la reunió de dijous passat, el BCE deixés els tipus d'interès en el 4%.

Tot pot passar
La decisió, però, no ha encalmat el mercat, pendent ara del que passarà en la pròxima reunió del 20 de desembre. Jean-Claude Trichet, president del BCE, ha advertit que no dubtarà a apujar els tipus si hi ha indicis de tensions inflacionistes, però hi ha experts que creuen que es podria produir una retallada d'un quart de punt al març, en funció de les expectatives econòmiques i financeres.

Un altre focus d'atenció serà el que pot passar avui als EUA, ja que la Reserva Federal podria rebaixar un quart de punt -segons alguns, mig punt-, els tipus nord-americans. La clara diferència d'expectatives també està afectant de forma significativa el tipus de canvi i elevant l'euro fins a cotes insospitades.

Es tracta, doncs, d'un nou contratemps per als comptes dels hipotecats, que hauran d'esperar al tancament del mes per comprovar quant s'apugen les seves quotes mensuals.

Segons els càlculs, la quota d'una hipoteca mitjana d'uns 150.000 euros a 25 anys i amb un diferencial de mig punt sobre l'Euribor passarà de 828,8 a 896,41 euros, és a dir, 67,5 euros mensuals més.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.