Economia

L'home del 'pinball'

Rànquing

Tenia només sis anys quan ja venia i comprava ampolles de Coca-Cola i es treia cinc cèntims de benefici per cada pack de sis. Als 13 anys, va aconseguir deduir 35 dòlars dels impostos en presentar la seva bicicleta com a eina de feina. Als 15, ell i un amic de l’institut van comprar per 25 dòlars una màquina de pinball que va tenir tant d’èxit que en poc temps ja en tenien tres.
La infantesa de Warren Edward Buffett, fill d’un congressista i agent de borsa, està plena d’anècdotes que exemplifiquen la seva habilitat per fer diners. Buffett és molt més que l’home que ha desplaçat Bill Gates del número u de la llista de les grans fortunes de la revista Forbes.

És inversor, empresari i filantrop. Se’l coneix com l’oracle d’Omaha, pel seu bon ull per als negocis i se’l considera l’home més influent en els mercats financers dels EUA. Al llarg de la seva carrera, s’ha especialitzat en la inversió en empreses valorades molt per sota del seu valor real, amb baixos costos i bones perspectives de creixement, una cosa que va aprendre del seu mestre, Ben Graham.

Beneficència
Natural d’Omaha (Nebraska), Buffet, de 78 anys, té una fortuna de 62.000 milions de dòlars (40.000 milions d’euros), 10.000 més dels que tenia l’any passat, i és propietari de la firma financera Berkshire Hataway. És curiós que assoleixi el cim de la riquesa econòmica just quan està destinant part de la seva fortuna a causes benèfiques. I no una part simbòlica. Té previst donar el 85% de la seva fortuna, gairebé 37.000 milions de dòlars, i la major part és per a la Fundació Bill i Melinda Gates, amb els quals manté una amistat d’anys, on es destinarà a campanyes de salut i educació. El multimilionari sempre ha dit que la seva intenció és distribuir la seva riquesa entre la societat.

De fet, és un multimilionari atípic. Es diu que no porta mòbil, no té ordinador al seu escriptori i condueix ell mateix el seu cotxe. El seu salari anual de 100.000 dòlars és inferior al d’altres empresaris de la seva categoria i continua vivint a la mateixa casa d’Omaha que va comprar el 1958 per 31.500 dòlars (ara està valorada en 700.000). S’oposa a la rebaixa d’impostos per als més rics que va engegar el president Bush i va dir que no podia ser que la seva secretària pagués més impostos que ell.

També ha criticat repetidament la indústria financera per la proliferació d’assessors que no afegeixen valor als mercats però cobren pel volum de transaccions que faciliten.

Pel que fa a les seves afiliacions polítiques, és clarament demòcrata i ha ajudat a recaptar diners tant per a Hillary Clinton com per a Barack Obama, però de moment no s’ha decantat per cap.

Vida atípica
Igual d’atípica és la seva vida personal. Amb la seva dona, Susan Thompson, va tenir tres fills i es van separar el 1977, però van romandre casats fins a la seva mort, el 2004. Quan va complir 76 anys, Buffett es va casar amb la seva companya d’anys, Astrid Menks, amb la qual vivia des que es va separar de la seva dona. Els tres, però, mantenien una bona relació i de fet signaven les postals amb un “Warren, Susie i Astrid”.

Buffett sempre s’ha oposat a transferir grans fortunes d’una generació a l’altra i per això els seus tres fills heretaran “una quantitat suficient perquè puguin fer qualsevol cosa però no massa com perquè no hagin de fer res”. Filosofia Buffett.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ECONOMIA

Solsona i Cardona impulsen el relleu generacional en comerços

Solsona
ECONOMIA

Preacord d’ERO a Vodafone, que es sotmetrà a votació de la plantilla

Barcelona
ECONOMIA

Barcelona ha executat el 47% dels 276 milions que gestiona dels Next Generation

Barcelona

El cost de la vida creix un 0,6% el juny a la demarcació

girona
ECONOMIA

Inici de la campanya de la pera a Ponent, amb una previsió de 15.000 tones

Els Alamús
economia

Els congressistes gaudiran de promocions i descomptes al comerç local

girona
economia

La Fundació Habitatge Social alerta del risc de la manca d’habitatge social

Barcelona
Economia

El govern acorda un préstec amb el BEI per fer 4.300 pisos de lloguer social

barcelona
Economia

La compravenda d’habitatges cau un 24,5% al maig

barcelona