economia
El fons noruec fa marxa enrere i avala ara els plans de Ferrovial
Els canvis confirmen el nerviosisme que envolta el canvi de seu de Madrid a Holanda
Només un dia després que anunciés que votaria en contra, el fons de pensions de l’Estat noruec que té l’1,5% de Ferrovial acaba d’anunciar que fa marxa enrere i validarà els plans de la constructora de canviar de seu. Demà tindrà lloc la decisiva junta on es debatrà el trasllat de Madrid a Holanda, i el vot a favor del Fons de Pensions Global està ara garantit. Només 24 hores abans, havia retret la falta de transparència de l’operació. El fons no ha concretat el perquè del seu canvi d’opinió.
Des que es van fer públiques les intencions de Ferrovial, el cap de setmana, que el govern espanyol ha expressat reiteradament el seu malestar pel trasllat de seu. La vicepresidenta primera i ministra d’Afers Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, ha mostrat el seu “respecte “absolut” però ha deixat clar que “no existeix un fonament” per prendre aquesta decisió empresarial. El ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha dit avui que els accionistes “tenen tot el dret a conèixer la veritat” per poder analitzar pros i contres, en el que Ferrovial considera una intromissió sense precedents en les decisions estratègiques d’una empresa privada. L’executiu insisteix que el grup pot cotitzar al mercat nord-americà sense necessitat de canviar de seu.
La constructora espanyola proposarà demà ser absorbida per la seva filial holandesa perquè, assegura, entre d’altres motius això facilitarà el seu debut a la borsa d’Estats Units. També al·lega que tindrà més visibilitat i serà més competitiu en els mercats internacionals, a banda de millors condicions de finançament. A l’executiu li demana que accepti el que decideixin els accionistes. Si no hi ha cap gir inesperat, l’operació serà aprovada.
La junta de Ferrovial començarà a dos quarts d’una del migdia. Els accionistes contraris a l’operació, explica Efe, poden acollir-se al seu dret de separació per sortir del capital del grup. En aquest cas, rebrien una contraprestació de 26 euros per títol.