Economia

Es reuneixen els experts que han d'actualitzar les balances fiscals de Catalunya

El grup de tretze experts que actualitzarà les balances fiscals de Catalunya amb l'administració central es reunirà per primera vegada aquest dilluns per començar a posar al dia les estimacions del dèficit fiscal de Catalunya.

Els experts, que han rebut l'encàrrec del conseller d'Economia i Finances, Antoni Castells, que també serà present a la trobada, actualitzaran els càlculs que van elaborar el 2005 amb dades del 2001. Aquell estudi situava el dèficit fiscal de Catalunya per al 2001 en 11.307 milions d'euros, un 9,2% del PIB català, segons el flux monetari, i en 8.407 milions, un 6,88% del PIB, segons el flux del benefici. Els experts tornaran a utilitzar les dues metodologies per als càlculs.

Els membres del grup d'experts són Núria Bosch, Joan F. Corona, Joan Carles Costas, Guillem López, Eduard Rius, Ramon Tremosa, Matias Vives, Antoni Zabalza, Joan Ramon Rovira, Xavier Sala Martín, Joaquim Solé Vilanova, Maite Vilalta i Marta Espasa.

Actualitzaran les balances fiscals fins a l'últim any amb dades disponibles, amb l'objectiu de poder disposar de "xifres rigoroses i incontrovertibles que puguin ser acceptades per totes les forces polítiques catalanes", ha defensat el govern. L'actualització de la balança fiscal és un dels compromisos del govern català i estableix que aquest càlcul s'haurà de fer cada dos anys.
Castells convocarà els pròxims dies la comissió mixta Estat-Generalitat per arranjar oficialment la negociació del nou finançament autonòmic per a Catalunya. En aquesta reunió es veurà un informe sobre la constitució del Consorci Tributari, previst a l'Estatut. La negociació de la compensació per la supressió de l'impost del patrimoni es deixarà per al Consell de Política Fiscal i Financera (CPPF) de mitjans de mes. La Generalitat ha calculat en 450-500 milions d'euros la compensació que haurà de rebre del govern central per la supressió a partir d'aquest any de l'impost sobre el patrimoni, que estava cedit a l'executiu català.

D'altra banda, la revista de la Fundació Caixes d'Estalvi (Funcas) ha publicat un article de les consultores d'Administracions Públiques Carme López i María Serra sobre finançament en què sostenen que hi ha "cert marge" davant les perspectives econòmiques dels pròxims anys per cedir més competències normatives en el nou sistema de finançament, però apunten que les autonomies haurien d'aprofundir en l'exercici d'aquesta capacitat i esgotar "el recorregut fiscal no transitat".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Unió Europea

Brussel·les estudia multar la xarxa social X per incomplir la Llei de serveis digitals

Barcelona
economia

En marxa el sistema per nodrir d’energia elèctrica els vaixells de la zona de contenidors del Port de Barcelona

Barcelona
economia

Els preus s’apugen sis dècimes a les comarques gironines al juny

girona

Impuls per activar la primera fase del canal Xerta-Sénia a finals d’any

Xerta
economia

Els usuaris del metro creixen un 6% al maig, i superen els 43 milions

Barcelona
turisme

Casa Batlló rep 1,5 milions de visitants el 2023 i supera els 50 milions de facturació

barcelona
política

Catalunya lidera la captació de fons Next Generation a l’Estat

barcelona

Granollers activa un pla per promoure el comerç urbà

Granollers

Eurecat i GironaHub impulsen la generació de start-ups tecnològiques

GIRONA