Economia

Navegar amb garanties

Internet

Si el banc té constància que s'ha fet una transferència on line i el client assegura que ell no ha donat l'ordre de fer aquesta transacció, quina força té cada part per defensar-se? Actualment, ben poca, ja que quasi no hi ha sistemes per rastrejar la xarxa i demostrar si algú ha alterat els procediments.
El grup català Kinamik vol solucionar aquest buit i acaba de llançar un software que garanteix l'autenticitat de la informació digital que s'intercanvia i s'emmagatzema a la xarxa. Com explica el seu conseller delegat, Christophe Primault, "de seguida t'adones si un paper ha sigut manipulat, però falsificar és molt més senzill a internet: canvies una paraula i l'alteració es pot repetir milions de vegades".

Kinamik és un spin-off nascut el 2005 del grup català Scytl, que es dedica a fer programari per fer més segur el vot electrònic. En un principi, Kinamik feia tecnologia semblant però enfocada al joc on line. L'objectiu era proporcionar confiança i transparència al negoci del joc internàutic.

Canvi d'enfocament
Sis mesos de converses amb simuladors i proveïdors de tecnologia van ser suficients per arribar a la conclusió que aquesta indústria "estava preocupada per la seguretat en l'aspecte conceptual, però realment no volia aplicar les solucions necessàries per garantir-la", indica Primault. És per això que es va canviar l'enfocament.

D'un negoci vertical, creat per a una indústria en concret, es va passar a una estructura horitzontal, ja que es treballava sobre una tecnologia que es podia adreçar a molts sectors. La pregunta, però, era la mateixa: com es pot donar aportar credibilitat, integritat i autenticitat a la informació digital?

El software per garantir aquestes característiques només el desenvolupa Kinamik a Europa i Proofspace als Estats Units. Primault i el seu equip, per tant, tenen clar que tot just estant creant un nínxol de mercat. "Com passa en qualsevol àmbit, internet primer crea la seva infraestructura i després es pensa en la seguretat. Hem de trobar el potencial de negoci. Sabem que existeix, sabem que les empreses i l'administració hauran d'invertir en aquest tema, però els hem de convèncer".

Primeres aplicacions
Tot i que el seu programari es pot aplicar a qualsevol indústria, Kinamik es dirigeix preferentment a tres sectors: l'administració, la banca i la sanitat. El grup porta divuit mesos construint el producte amb un equip d'enginyers catalans i ja hi ha algunes proves pilot confirmades: a Brussel·les, en una central de reserves amb presència internacional i a dos bancs, un d'Europa i un altre nord-americà. De moment, es manté la confidencialitat dels clients. "La Generalitat i alguns bancs locals també han mostrat el seu interès", apunta Primault.

Kinamik sap que té feina per fer i que els pioners han de tenir paciència. Després de la fase pilot, que ha començat al gener i que durarà sis mesos, esperen arrencar la facturació a finals d'any i anar-la doblant cada exercici. D'aquí a quatre o cinc anys aspiren a assolir el break even o llindar de rendibilitat. Abans de finals d'any, la companyia comptarà amb una plantilla de 20 persones i amb una delegació comercial als Estats Units.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.