Economia

Verema de crisi. La collita va amb 15 dies de retard

Economia

Tot està a punt per a una verema que arriba amb una mica de retard. I és que la pluja que va caure durant la primavera ha provocat que aquest any algunes vinyes tinguin el míldiu, un fong que sorgeix per la humitat acumulada a causa dels aiguats i que afecta les fulles i el raïm dels ceps. Per aquest motiu, la verema va amb un retard d’uns quinze dies i la qualitat no està del tot garantida en algunes varietats i zones del país.
Pel viticultor i enginyer agrícola Raimon Sadurní, “la vinya arrossega molta humitat i això fa que aquesta sigui una verema difícil”. Ell mateix considera que la producció se situarà en una zona mitjans alta, sobretot al Penedès, i que si el temps aguanta, és a dir, si els propers quinze dies el clima és sec i calorós i sense pluja, “podrem qualificar el resultat final de satisfactori”.

En aquest mateix sentit es manifesta el responsable nacional del sector del vi i la vinya d’Unió de Pagesos, Joan Santó, que considera “que l’actual verema, sobretot pel que fa a la qualitat, serà similar a la de l’any passat, tot i que algunes varietats patiran més”.

Un 2007 “excepcional”
Sadurní recorda que la verema de l’any passat va ser “excepcional” gràcies a unes condicions climàtiques que es donen en poques ocasions. Un clima favorable, l’absència de malalties i plagues i unes bones condicions de cultiu afegides a una tardor amb pluja, un hivern poc fred, una primavera relativament humida sense grans aiguats i un estiu sec i calorós són la base per a una verema excel·lent, “i exactament això és el que va passar l’any passat”.

En canvi, la verema actual no es presenta amb unes condicions tan favorables. Pel cap de branca del vi de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, Joan Salvador, aquest any “farem curt de negres i el blanc anirà força bé”. Afegeix que la producció baixarà una mica i se situarà per sota dels 400 milions de quilos de raïm que s’han collit els últims anys.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.