Economia

Empresa

Rehabilitar amb ajuda europea

L’empresa gironina Zenit és pionera a gestionar rehabilitacions integrals subvencionades amb fons Next Generation

La primera obra millorarà energèticament un edifici d’onze plantes amb 34 habitatges a Cervera

L’empresa gironina Zenit, especialitzada en la millora energètica d’edificis existents, és pionera a gestionar rehabilitacions integrals subvencionades amb fons Next Generation. La primera obra d’aquest tipus en marxa es fa en un edifici d’onze plantes amb 34 habitatges situat al passeig Jaume Balmes de Cervera. En aquest cas, la comunitat ha obtingut una subvenció dels fons Next Generation de la Unió Europea, que cobrirà el 65% de la inversió necessària per dotar-lo d’una eficiència energètica pròpia d’aquest segle.

Les obres van començar fa unes setmanes i tenen com a objectiu dotar d’aïllament tèrmic les façanes i la coberta de l’edifici. Això últim requerirà fins i tot retirar peces d’amiant. Està previst que els treballs durin uns sis mesos. Aquesta comunitat espera que l’actuació suposi reduir el consum d’energia primària no renovable en un 56% i que també es puguin reduir les emissions de CO2 en 110.000 quilos a l’any. La subvenció aprovada per aquesta comunitat és al voltant dels 400.000 euros. Una comunitat de veïns de Tàrrega té també aprovat un projecte de millora que es posarà en marxa a l’octubre, amb una subvenció de prop d’un milió d’euros.

El director de Zenit, Daniel Fosas, explicava a aquest diari com van veure la finestra per gestionar aquestes subvencions a fons perdut de la Unió Europea: “La línia d’aquestes ajudes per a Espanya es va obrir fa dos anys i nosaltres vam considerar llavors que era el moment per crear dins de la nostra empresa un departament especialitzat en l’assessorament i la gestió de fons europeus. Ara n’estem veient els fruits.”

Explica que les comunitats de propietaris són les úniques que poden accedir a aquest tipus d’ajudes i detalla que, d’una iniciativa de reforma parcial, en pot sortir una de millora integral amb l’objectiu d’obtenir un millor rendiment energètic per a tota la comunitat: “Si en lloc de fer només, per exemple, la pintura, la comunitat de propietaris decideix fer els aïllaments tèrmics, les cobertes tèrmiques, el clima de l’edifici i fer-ho d’una manera sostenible i amb plaques solars, Europa li ofereix unes línies de subvencions que van fins al 80% a fons perdut.”

La clau del treball de Zenit és la figura de l’agent rehabilitador que guia la comunitat de propietaris. “Aquesta és una persona que fa l’acompanyament a les subvencions. Haver integrat aquesta figura dins l’empresa és el que ens ha agilitzat molt els tràmits”, indica el director de Zenit Grup, Daniel Fosas.

Les subvencions concedides arriben quan l’obra està feta. Per tal que això no sigui cap impediment, Zenit ofereix una línia de finançament perquè faciliti una carència i que els pagaments no s’hagin de fer abans de tenir els diners.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.