economia
Escudero vol més mà d’obra i menys subsidis
El president de la Federació d’Hostaleria de les Comarques Gironines, Antoni Escudero, va situar ahir el dèficit de mà d’obra com “un dels problemes més importants” de l’empresariat, i ja no sols en el sector turístic, sinó en tota la resta. Va posar l’exemple de restaurants de la Costa Brava que aquest estiu han hagut de mantenir tancats menjadors per falta de cambrers. I amb l’atur en nivells històricament baixos, al voltant del 8%, va carregar –a banda de reclamar més formació professional– contra la llarga llista de subsidis d’atur, pensions de llarga durada o indefinides –on també va assenyalar l’ingrés mínim vital–, tot considerant que desincentiven joves i no tan joves.
“Feta l’ajuda, feta la trampa”, va sentenciar, i, tot i admetre que poden estar justificats en molts casos, va demanar més control i exigència a les administracions, perquè “això no ho aguanta cap país” i “no s’hi val el cafè per a tothom”. En la llista de greuges va situar-hi també la nova regulació de contractes fixos discontinus, que ha fet que en alguns negocis, “empleats cridats a treballar per Nadal o Setmana Santa no es presentin”, també perquè el cobrament d’uns dies de salari fa aturar setmanes l’ingrés de les pensions. O les baixes laborals mèdiques concedides de manera automàtica, que acaben de complicar les coses a molts petits empresaris.
Escudero va fer la intervenció en el marc del Dia Mundial del Turisme, davant centenars d’empresaris i polítics al castell de Biart. Era la divuitena edició de la festa, després d’una represa postpandèmica l’any passat en què una de les queixes dels hostalers va ser l’absència de consellers. Ahir, el titular d’Empresa i Treball, Roger Torrent, va acceptar l’envit, per bé que sense competències en matèria de subsidis estatals. Torrent va parlar de formació professional, uns estudis que estan reforçant, amb 36.000 places noves, i mirant de prestigiar.
Però pel que fa a aquest últim repte, va defensar que és un “tema cultural” que trigarà temps a revertir-se després de “massa anys abandonada i menystinguda” en pro d’uns estudis universitaris que ara plantegen el problema invers de la sobrequalificació. El conseller també va llançar un dard per respondre a les crítiques dels hostalers: “Cal autocrítica, mirant cap enfora i cap endins, perquè l’alternativa és l’autocomplaença i no veure què podíem haver fet millor”, en al·lusió potser velada a les queixes d’extreballadors que han canviat de ram cercant horaris i calendaris més flexibles, i sous més elevats.
La Ryder Cup del 2031
Escudero també va reclamar a les administracions “nous projectes que facin més atractiva la demarcació”. I va posar l’aposta per la Ryder Cup 2031 al PGA Golf de Caldes com una acció per atreure nous públics. Torrent va defensar que estan “treballant-hi i amb capacitat de trobar els acords”, en paral·lel a altres esdeveniments com ara la Fórmula 1, el Mobile World Congress o la Copa Amèrica. Però va argumentar que “el segle XXI no és el segle XX” i l’aposta per la sostenibilitat –que de fet emmarcava la jornada, tot i que des del punt de vista de les inversions verdes.
El govern descarta per ara el tercer camp de golf, en plena sequera. Però el conseller no va entrar en detalls: “Cal maximitzar els impactes positius i miniminitzar-ne els negatius”, però va recordar que també reivindiquen el centenari del primer xalet a s’Agaró, que evoca un determinat model turístic des de la qualitat, i també fa un segle del primer Congrés Català de Turisme.La presidenta del Parlament, Anna Erra (Junts), va tancar l’acte amb una intervenció alineada amb les tesis de Torrent: “La sostenibilitat i la cura de l’entorn són un actiu més” dins del “patrimoni i tradició” de l’hostaleria gironina i de la Costa Brava, però va beneir el debat perquè la Ryder Cup es pugui acabar celebrant, amb l’encaix entre “natura i esport”.
Més enllà de la dialèctica reivindicativa del sector, una altra tradició de la cita del Dia Mundial del Turisme, també hi va haver lloc per al balanç d’una temporada en què han arribat –fins a final d’agost– alguns turistes menys respecte a l’any passat, però amb un nombre de pernoctacions –superior als 15 milions– que superen els ja bons registres de l’any passat. El mercat domèstic –català i espanyol– aglutina un 46% del negoci, i la davallada de turistes francesos i del Benelux –belgues, neerlandesos i luxemburguesos–, s’ha compensat amb una notable recuperació de britànics (18% més) i de visitants alemanys i dels Estats Units –un mercat de procedència, aquest darrer, que es recupera amb força després de la pandèmia.
El president de la Diputació i del Patronat de Turisme Costa Brava - Girona, Miquel Noguer, va destacar que “al setembre les coses estan funcionant molt bé”, dins l’objectiu d’estirar la temporada, i va incloure l’aeroport que torna a créixer amb una previsió d’1,6 milions de passatgers a final d’any, dins de les accions en què es pot millorar amb vista a 2024. “Podem dir que l’any que ve, l’aeroport tornarà a rebre 2 milions de passatgers”, va avançar, i ho va atribuir a l’impuls del pressupost de promoció turística, amb una partida d’1,6 milions i una aliança amb la Generalitat i diversos municipis que pretén recuperar noves connexions regulars o durant la temporada d’estiu.
Noguer, com a president del Patronat, va rebre un dels tres primers premis anuals que la Federació lliurarà cada any durant el Dia del Turisme, un guardó que el polític va voler dedicar i compartir amb tots els seus antecessors. Els altres dos guardons van ser per al periodista del Diari de Girona Albert Soler, per la cobertura de les 18 edicions de l’esdeveniment; i per a Antonio Reinosa, de l’empresa proveïdora de l’acte, Complet Hotel.