economia
Barcelona domina la inversió estrangera i la creació d’empreses
El 82,7% de les filials de firmes internacionals s’instal·len al Barcelonès, Baix Llobregat i Vallès Occidental
La inversió estrangera en tecnologia a la metròpoli va ser de 1.326 milions de dòlars l’any passat
L’àrea metropolitana de Barcelona (AMB) domina aclaparadorament la inversió estrangera i la creació d’empreses que es fa al país. Mentre el 82,7% de les filials de firmes estrangeres que s’instal·len a Catalunya ho fan al Barcelonès, el Baix Llobregat i el Vallès Occidental, fins al 86,7% d’empreses emergents neixen també a la metròpoli barcelonina, la majoria en aquelles tres comarques a més del Maresme. Vallès Oriental i Tarragonès segueixen en el rànquing on també hi ha comarques que acullen filials estrangeres com Garraf, Alt Penedès, Anoia, Bages, Osona, Selva, Gironès, i Alt i Baix Empordà.
Així ho apunta l’estudi La metròpolis de Barcelona. Invertir, treballar i viure 2023 que ha elaborat el Gabinet d’Estudis de la Cambra per encàrrec de l’AMB. Amb 1.326 milions de dòlars invertits l’any passat a l’àrea metropolitana en tecnologia, l’onzena posició en el rànquing que elabora. L’estudi E&Y, Attractiveness Survey Europe la considera la desena àrea més atractiva d’Europa per a la inversió internacional mentre que l’Startup Heatmap Europe Report 2023 conclou que és la tercera ciutat preferida per emplaçar una empresa emergent a Europa només després de Londres i Berlín. El 17,1% dels empresaris emergents i de representants de la comunitat tecnològica triarien Barcelona per impulsar una start-up, mentre que el 34,9% ho farien a Londres i un altre 34% a Berlín. El talent emergent, la consolidació com a nucli d’emprenedoria, la competitivitat en preus en comparació amb altres ciutats europees, la col·laboració publico-privada i el bon posicionament turístic de Barcelona i la seva àrea en serien els principals motius.
Per altra banda, l’any passat es van crear 2.022 empreses emergents al projecte Barcelona&Catalonia Startup Hub que lidera la Generalitat, una xifra que dobla la de fa sis anys.
És una tendència lògica pel pes demogràfic i econòmica de la metròpoli barcelonina si es té en compte que aquesta ja concentra el 45,2% del teixit empresarial del país, amb 110.214 empreses segons les dades de l’any passat. D’aquestes, el 78% estan emplaçades als municipis de Barcelona, l’Hospitalet de Llobregat, Badalona, Sant Cugat del Vallès i Cornellà de Llobregat. A l’àrea metropolitana es concentra el 60% de les empreses de sanitat i serveis socials i el 55% de les firmes de serveis a la producció. La dimensió mitjana d’aquestes empreses també és sensiblement més elevada que la de la resta del país, amb una mitjana de 14 treballadors per 12 a la resta de Catalunya.