ECONOMIA
Danone vol tancar la planta de Parets del Vallès deixant sense feina 157 treballadors
S’obre ara un període de negociació entre Sindicats i direcció de la companyia francesa per pactar les condicions del tancament que començarà la setmana vinent
Danone ha fet pública la decisió de tancar la planta de Parets del Vallès, on hi treballen 157 persones, aquest divendres, segons ha informat el sindicat CCOO a El Punt Avui. La companyia ha obert un procés de diàleg amb els sindicats amb representació a Danone: CCOO, UGT i USOC, per negociar les condicions del cessament de l’activitat. De fet, segons Pedro Gutiérrez, secretari general de la Secció Sindical Intercentres de Danone, les negociacions de la direcció amb els sindicats començaran dimecres 17 de gener a Bacelona, on els detallaran les raons i el pla de tancament de la planta. Serà el moment també d’establir la tipologia i el calendari de mobilitzacions amb la resta d’agents socials, de cara a les negociacions. La notícia de tancament ha encès els ànims dels sindicats, que han exigit a la companyia francesa que rectifiqui. En un comunicat, CCOO d’Indústria de Catalunya ha instat a Danone a que s’assegui a negociar amb la representació de la plantilla un pla industrial que garanteixi la continuïtat de l’activitat i dels llocs de treball de la planta vallesana.
Les reaccions a l’anunci fet per la multinacional no s’han fet esperar. La primera ha estat la de l’alcalde de Parets del Vallès, Francesc Juzgado, que ha demanat a Danone que es “replantegi” el tancament de la planta. En declaracions a ACN, Juzgado, que s’ha desplaçat aquest matí fins a la planta per donar suport al conjunt de la plantilla, ha assegurat que la notícia l’havia rebuda “amb sorpresa, perquè no hi havia res que ho fes pensar”. “No acaben de ser gaire conscients dels danys col·laterals que comporta”, ha etzibat l’alcalde recordant que a l’entorn de Danone hi ha un teixit industrial important d’empreses proveïdores que també es veurà afectat.
Per part del Govern, s’ha lamentat l’anunci del tancament i s’ha confirmat que en els propers dies l’Executiu es reunirà amb el fabricant i també amb el comitè d’empresa perquè “el procés de diàleg que ha anunciat acabi amb el millor escenari possible pel que fa a l’activitat industrial i els llocs de treball”. El mateix conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, serà present a les converses. Finalment, des del Ministeri d’Indústria es farà seguiment de les negociacions a “l’espera de conèixer quin és el projecte de reindustrialització de l’empresa per garantir el futur” de la fàbrica. Hores després que saltés la informació, el ministre d’Indústria, Jordi Hereu, ha parlat amb l’alcalde de la localitat vallesana i la secretària d’Estat d’Indústria, Rebeca Mariola Torró, ho ha fet amb la direcció i el comitè d’empresa de la fàbrica.
Més de 40 anys d’història
Danone justifica que ha pres la decisió “després d’un profund període de reflexió i anàlisi” i garanteix que entre les propostes d’acompanyament hi ha “el compromís de promoure la reindustrialització, amb el propòsit ferm de facilitar la continuïtat industrial a la zona i minimitzar l’impacte laboral”. El representant del sindicat CCOO de Danone a tot l’Estat, Pedro Gutiérrez assegura que la companyia, que té 1000 treballadors a la secció làctica a tot l’Estat, fa un any ja va tancar la fàbrica d’Astúries. La planta de Parets seria el segon tancament de la multinacional, que també té fàbriques a Tres Cantos, a Madrid i a Aldaia, al País valencià, així com també un centre de R+D a Barcelona. Gutiérrez espera les explicacions sobre la causa de tancament de la planta de Parets que aporti la setmana vinent la direcció, però reconeix que s’engloba dins la dinàmica de baixada de vendes dels products làctics, “som els primers que veiem que baixen les hores de producció i pertant els volums de producció”. Gutiérrez detalla que en el millor dels moments a la planta de Parets s’arribava a la producció de 110 Mil Tones de productes làctics l’any i ara no s’arriba a les 60 Mil.
La planta de Danone a Parets va ser inaugurada el 1982, i després de més de 4 dècades en actiu, la companyia assegura que per a ells l’Estat espanyol seguirà sent un “mercat estratègic” i, en aquest sentit, continuaran fent la recollida de llet de Catalunya. Fa gairebé un any i mig, Danone va anunciar inversions per acabar la digitalització dels sistemes operatius. En concret, va assegurar que el 2023 acabaria d’invertir 6,7 milions d’euros en els mecanismes digitals i robòtics de la fàbrica. En el seu moment, Danone va destacar que la planta era “estratègica” i va ser “motor de canvis” per promoure la innovació, sent l’origen de productes com Actimel o Danacol i que era la primera d’Europa en produir en dos circuits diferents productes làctics i alternatives vegetals. Precisament, la planta havia rebut una inversió de 16 milions d’euros entre 2020 i 2022 per consolidar aquests dos circuits. En total, a la planta de Parets es produïen fa un any 132 referències diferents, entre productes làctics i vegetals. La fàbrica vallesana exporta més del 20% de la producció de marques com Alpro, Activa i Oikos, sobretot a Portugal, Regne Unit i Irlanda.