Informació especial
La liquidació de les microempreses
No es detecta una crisi en les mitjanes i grans empreses si agafem com a referència el nombre reduït de concursos d’aquest tipus d’empreses declarats als jutjats mercantils durant l’any 2023 i que no representa ni el 5% del total de concursos
En la jornada de formació pels administradors concursals que es va celebrar al Col·legi de l’Advocacia de Girona es varen exposar dades molt rellevants respecte a la salut econòmica de les empreses pimes i autònoms. El 95% dels concursos de creditors presentats durant l’any 2023 són concursos dels anomenats sense massa, és a dir, sense actius, i concursos microempresa –de pimes–, en què donat el volum d’actius, treballadors i passiu no és necessari el nomenament d’administrador concursal a menys que ho sol·licitin els creditors –principalment bancs. Més dades; durant el primer trimestre del 2023 es varen comptabilitzar 4.895 concursos en tot l’Estat espanyol, 912 dels quals eren de societats mercantils i 3.983, de persones físiques. Per comunitats, Catalunya és la segona comunitat que presenta més concursos al darrere de Madrid. A Catalunya, Lleida és la província que l’any 2022 va patir un increment més important dels concursos de creditors amb un 130% d’augment. Aquestes dades posen en relleu que, d’una banda, el gran nombre de concursos que actualment es declaren als jutjats mercantils de Catalunya i per extensió a la resta del territori espanyol són concursos de persones físiques que busquen l’exoneració dels deutes –segona oportunitat– i, d’una altra banda, que els concursos majoritaris que avui es tramiten són de petites empreses que busquen, a través del procediment concursal especial i simplificat, la liquidació i dissolució de la societat mercantil a través d’una plataforma electrònica que en teoria ha de facilitar els tràmits.
La Llei 16/2022, de 5 de setembre, de reforma del text refós de la llei concursal que comporta la transposició al dret espanyol de la Directiva 2019/1023, del Parlament Europeu, i del Consell de 20 de juny del 2019, té entre altres objectius simplificar el procés d’insolvència per les anomenades “microempreses” que constitueixen més del 90% del teixit empresarial i a les quals fins ara els actuals instruments no havien donat el resultat esperat. I també establir un procediment de la segona oportunitat més eficaç, ampliant la relació de deutes que es poden exonerar i introduint la possibilitat d’exoneració dels deutes sense estar obligat a una liquidació prèvia del patrimoni del deutor plantejant un pla de pagaments que permeti que aquest conservi el seu habitatge habitual i també els seus actius empresarials. És evident que, després d’un any d’aplicació de la nova llei concursal, aquests objectius s’han complert, almenys pel que fa al nombre de concursos de persones físiques que busquen l’exoneració de deutes i de microempreses que s’han declarat als jutjats mercantils com a mecanisme de dissolució. Una altra qüestió és analitzar les causes de l’augment dels concursos de persones físiques que s’ha produït durant l’any 2023 –hi ha un increment del 111,38% en el tercer trimestre respecte al mateix període l’any anterior–, i que correspon bàsicament a particulars consumidors i autònoms que no poden fer front als seus deutes i que han utilitzat aquest mecanisme per cancel·lar els deutes i tornar a començar de zero.
El que sí que podem concloure és que avui dia no es detecta una crisi en les mitjanes i grans empreses si agafem com a referència el nombre reduït de concursos d’aquest tipus d’empreses declarats als jutjats mercantils durant el 2023 i que no representa ni el 5% del total de concursos.