Estat francès
El discurs d’Attal no convenç i els pagesos mantenen els bloquejos
Els agricultors francesos han avisat aquest dimarts que mantindran les protestes el temps que calgui fins que el govern d’Emmanuel Macron satisfaci les seves demandes.
Els pagesos, que protesten contra l’increment de la precarietat en el sector, l’excés de tràmits administratius i la pressió fiscal, entre altres demandes, han considerat “molt insuficients” les mesures anunciades pel primer ministre, Gabrial Attal, en la seva intervenció al debat de política general celebrat aqueta tarda a l’Assemblea Nacional. El cap del govern ha promès que abans del 15 de març pagarà “totes les ajudes” de la Política Agrària Comuna (PAC), així com un reforç de les ajudes fiscals als ramaders, i ha anunciat “fons d’urgència abans del cap de setmana” per al sector vinícola en crisi, entre altres mesures menors. Aquests anuncis s’afegeixen a altres concessions anteriors, com la renúncia a apujar l’impost al dièsel per a ús agrícola.
Attal ha donat per feta “una nova pròrroga de la derogació” temporal actual del guaret del 4% de les terres imposat per la Unió Europea (UE), l’eliminació del qual és una de les principals reivindicacions dels pagesos. Les altres dues grans demandes són que no se signi l’acord d’associació entre la UE i el Mercosur i que acabi l’exempció d’aranzels a les importacions agrícoles d’Ucraïna. Attal ha assegurat que aquestes qüestions són les tres prioritats “immediates” a l’agenda europea.
El discurs del primer ministre no ha apaivagat els agricultors, que durant la jornada han efectuat accions a més de vint-i-cinc punts l’Estat francès, entre les quals els bloquejos a eixos d’accés a París, cada vegada més propers a la capital. L’executiu ha informat que Attal tornarà a rebre al vespre el sindicat agrari majoritari FNSEA, amb el qual ja es va reunir dilluns a la nit.
El sector està a l’espera del que surti de les reunions que el ministre d’Agricultura, Marc Fesneau, mantindrà demà a Brussel·les i del que digui Macron al Consell Europeu de dijous i divendres. Els pagesos francesos confien que les protestes dels seus col·legues d’altres països europeus ajudin a obtenir concessions. Els agricultors belgues també s’han mobilitzat avui a diversos punts del país i han bloquejat l’accés al port flamenc de Zeebrugge, a Bruges, un dels principals del país. A Namur, la capital de la Valònia, fins a 420 tractors han sortit als carrers de la ciutat, d’uns 100.000 habitants. El moviment Rescat agrari ha convocat protestes a cinc regions d’Itàlia i demà està prevista una tractorada a Verona (nord-est) coincidint amb una fira del sector, Fieragricola.