economia
Inversió de 30 milions d’euros fins el 2027 als ports catalans
La Generalitat invertirà els propers quatre anys 30 milions d’euros als 45 ports de la seva competència. Més de la meitat de les actuacions que es proposen fins el 2027 es destinarà a la lluita contra l’emergència climàtica mitjançant l’adaptació de les infraestructures i la protecció dels ports, així com accions per mitigar la petjada ecològica.
La directora general de Ports de la Generalitat, Annabel Moreno, ha detallat en la roda de premsa per presentar el pla de l’empresa pública, les principals inversions i manté que el pla podrà donar resposta a “qualsevol imprevist sobrevingut, com un temporal o una situació d’emergència en cas de sequera”.
En un context de crisi energètica i emergència climàtica i després dels danys causats pel Gloria als ports l’any 2020, La Generalitat promou mesures d’adaptació dels dics de recer, els espatllers, els molls i els pantalans al canvi climàtic.
Prop de 30.000 amarres
Actualment, a partir de dades de finals de desembre, Ports de la Generalitat disposen de 27.439 amarradors, dels quals 1.788 es gestionen de forma directa. Una quarta part, a més, tenen una eslora inferior als vuit metres i la meitat es concentra en ports de la Costa Brava.
El sector pesquer va moure l’any passat 1,2 milions de tones i va donar servei a 582 embarcacions pesqueres de 15 llotges, que van registrar 14.814 tones de peix amb un valor de venda de 81,2 milions d’euros. En aquests ports es van registrar 52.396 creueristes i 287.644 passatgers de vaixells turístics locals.
Des del punt de vista industrial els ports que van concentrar més activitat -un 80% del total- van ser els d’Arenys de Mar (33%), Sant Feliu de Guíxols, l’Escala i La Ràpita -tots ells amb un 12%- seguit de Roses (11%).