Unió Europea
La protesta dels pagesos irromp a la cimera europea
Centenars de tractors arribats de diversos països bloquegen el barri europeu de Brussel·les
La mobilització coincideix amb la cimera extraordinària del Consell Europeu
Centenars de pagesos han portat aquest dijous la còlera del sector a Brussel·les, on avui arrenca la cimera del Consell Europeu.
Més d’un miler de tractors (1.300, segons la policia) han començat a circular cap a les sis del matí per les rondes i carreteres d’accés a l capital de Bèlgica, complicant el trànsit a la zona. La protesta ha bloquejat el barri europeu, que acull diverses seus d’institucions de la Unió Europea (UE). Un dispositiu policial impedeix l’accés dels manifestants al pati d’accés a l’Eurocambra.
Els manifestants han llançat contenidors pens de fems i ous contra la façana Parlament Europeu i han encès diverses fogueres davant el cordó de seguretat. La policia belga ha utilitzat mànegues per apagar els focs més propers, però de moment no s’han produït càrregues. A la plaça de Luxemburg, a tocar de la seu parlamentària, els agricultors han desmuntat i llançat una estàtua monumental a una foguera .
Els pagesos han convocat concentracions a Brussel·les per protestar contra la disminució d’ingressos pels baixos preus que els paguen les empreses distribuidores, les regulacions mediambientals, la sobrecàrrega administrativa o els acords de lliure comerç de la UE amb altres blocs, com l’encara pendent de concloure amb el Mercosur. La mobilització coincideix amb la cimera extraordinària dels caps d’Estat i de govern dels vint-i-set d’avui i demà a Brussel·les.
Les reivindicacions del sector agrari no estan oficialment a l’agenda dels líders europeus, que d’entrada està centrada en l’ajuda a Ucraïna i la situació al Pròxim Orient, cada soci és lliure de presentar qualsevol tema. És per això que els agricultors han portat la protesta al cor de la UE per pressionar i exigir una resposta dels seus líders. El president francès, Emmanuel Macron, ja va avançar que té la intenció de portar a la cimera la situació al camp, que ha desfermat una onada de protestes a l’Estat francès, i demanar una sèrie de canvis en la política agrària.
Alguns caps de govern, com el primer ministre belga, Alexander de Croo, també han defensat a l’arribada a la reunió, la necessitat de debatre sobre la qüestió agrícola. “Hem de poder discutir al Consell aquest assumpte perquè les preocupacions que tenen [els agricultors] són en part legítimes”, ha declarat el polític belga, país que ostenta la presidència de torn de la UE aquest semestre.