Economia

Contra xifrada

Jordi Garriga Riu

Territori ben connectat

Hom tendeix a sacralitzar la tecnologia, exemplificada en la connectivitat de banda ampla, com l’eina infal·lible per a la resurrecció del nostre territori despoblat. Tanmateix, per dotar de nova intel·ligència els nostres micropobles, no n’hi ha prou amb desplegar fibra.

Com reflexionava Pere Tuset, professor d’informàtica, multimèdia i telecomunicació de la UOC en la recent jornada UOC RuralTech, “només tenint connectivitat de banda ampla no dinamitzarem el territori; sí que serveix per atreure persones qualificades al territori perquè teletreballin o que una casa rural es pugui anunciar, però on realment és transcendental és en la seva contribució a dinamitzar les activitats empresarials del lloc, per donar-los més valor afegit.” Al camp, senyals d’una xarxa de sensors o imatges obtingudes amb drons poden ajudar a ajustar el reg o l’aplicació de fertilitzants.

Un efecte multiplicador per al rendiment de les explotacions és el que ofereix l’empresa de serveis tecnològics Totook, de Tremp. Com explica el seu fundador, Guillem Pedra, “hem aconseguit que el propietari d’una finca de 90 ha la pugui controlar a través d’internet o que en una granja ubicada en un llogarret apartat, el seu titular pugui controlar, per pantalla en quin nivell es troben les menjadores, o si està a punt de néixer un vedell.”

Sensors i drons ja hi són, però encara han d’arribar altres avenços, com la IA o els nanosatèl·lits. Com diu Joan Adrià Ruiz de Azúa, de la fundació i2CAT, “hem de pensar que l’espectre radioelèctric en l’àmbit rural és molt net, i això ja ha permès desplegar via satèl·lit sensors per veure l’estat de les vinyes o de basses de bombatge, així com monitorar els moviments de ramats de vaques dotades d’un collar.” Ruiz de Azúa creu que el territori pot ser molt actiu en l’ús de satèl·lits gràcies a l’estratègia New Space de Catalunya, que permet satel·litzar a baix cost.

Més enllà de la digitalització, Antoni Oliva, de Minkadev, consultora que acompanya en el desenvolupament de negocis sostenibles, demana no “oblidar un altre vessant fonamental, el matrimoni entre agricultura i energia; a la Plana de Lleida, en conreus de fruita hi hem introduït panells fotovoltaics, una experiència agrovoltaica que aporta sostenibilitat i que a més a més pot ser conduïda per tècnics del territori.”

Perquè tot aquest guany en coneixement acabi reeixint definitivament, caldrà fer emergir talent local, que no només s’haurà de circumscriure a àmbits estrictament tècnics, sinó també amb altres, que treballaran en simbiosi. Com diu Tuset, “un expert en drons, per saber com aplicar l’eina, haurà de treballar de bracet amb el pagès per dissenyar la solució definitiva.”

486
micropobles -poblacions amb menys de 1.000 habitants- hi ha disseminats arreu de les comarques de Catalunya


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.