EUDALD CASAS
GERENT D’INNOVACC
“Moltes empreses son centenàries i es preocupen pel que passa en la societat”
“És un sector que fa les coses bé, tot i que sempre hi pot haver algú que tiri pel dret”
El gerent del clúster explica les principals línies de treball en recerca i innovació en el sector carni.
Quan neix Innovacc i per què?
Neix fa 15 anys, específicament per ajudar a innovar les empreses del sector, i ho fa en un entorn clúster que les engloba en una cadena de valor molt clara i transversal. Volia cobrir un tipus d’activitat, d’impuls a la innovació, que no es feia tant des d’altres entitats sectorials.
La salut, objectiu principal?
Des del principi, ha estat un tema en el qual hem treballat. La gent vol plaer al menjar i, per això, el repte ha estat fabricar productes amb menys sal, nitrits, nitrats... amb el mateix bon gust o, fins i tot, aconseguit una millora organolèptica.
Sovint són blanc de crítiques.
És un sector molt arrelat a la terra, que fa les coses bé, tot i que sempre hi pot haver algú que tiri pel dret. Moltes són empreses centenàries i també es preocupen pel que passa en la societat que les envolta.
Una de recurrent és que recorren a mà d’obra barata.
S’ha millorat molt. El sector continua necessitant molta mà d’obra i és una feina que no la vol fer tothom. En alguns casos l’entorn de treball és dur, i no tant quant al sou. Com en tots els sectors, hi ha diferents nivells de sou i es pot progressar. El sector agraeix que molta gent hi treballi i faci avançar el país.
La proteïna alternativa és una solució?
És un camp de moltes oportunitats, però és clau trobar uns productes atractius pel que fa al gust, que recordi la carn o els productes que volen substituir.
Vostès hi treballen?
Innovacc ho fa des del 2016, quan comencem a veure empreses que feien productes carnis i que buscaven l’anàleg vegetal, i des de llavors cada vegada més empreses han provat noves formulacions i els hem fet acompanyament en projectes.
Hi ha moltes empreses que opten per aquests productes?
Més d’un 25% de les empreses càrnies ofereixen productes d’aquest tipus o hi estan treballant pel que fa a desenvolupament i innovació. A casa nostra el tant per cent de consum és encara molt baix, i estem a l’expectativa de l’evolució. S’estan fent proves de tot tipus amb proteïna alternativa, i es podria produir la paradoxa que una empresa del Pirineu produís anàlegs de gambes de Palamós.
Hi ha altres camps?
Hi ha l’anomenada carn cultivada o de laboratori. El dilema és si volem continuar menjant carn animal, i més en el context d’una projecció de creixement lineal de la població i del consum de carn. En aquest cas es plantegen dues solucions: o continuar criant i matant animals o fer una carn cultivada a través de la regeneració cel·lular, sense haver de matar animals. Es tracta de fer filets, hamburgueses, salsitxes... de laboratori. De moment el seu cost és encara inviable i caldrà veure la seva regulació i l’acceptació del consumidor. Ara mateix, a l’entorn d’INNOVACC s’han fet petites proves informals.
I els insectes?
És un sector que pinta bé en l’aspecte econòmic, i amb un procés de producció molt menys contaminant. Podria tenir un fort creixement per a pinso animal.En determinats productes per al consum humà organolèpticament no es noten massa les diferències. Però culturalment nosabemsifuncionarà.
Notícies relacionades
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.